Danski „Šarmer“ najbolji film Glavnog programa Festa

„Beogradski pobednik“ za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu 46. Festa pripao je danskom ostvarenju „Šarmer“ u režiji Milada Alamia uz obrazloženje žirija da je reč o filmu koji je „kroz uverljivu priču i kroz složen glavni lik harmonizovao sve aspekte filmske estetike“.

Alami i Ingeborg Topse nagrađeni su i za najbolji scenario, a žiri je ocenio da se on odlikuje „uverljivim situacijama, neočekivanim preokretima i precizno izraženom psihologijom glavnog lika“.

Topse i Alami su, primajući oba priznanja, istakli da su nagrade Festa za njih veliko ohrabrenje i podstrek, jer je “Šarmer” njihov prvi dugometražni film.

Nagrada žirija, koji su činili reditelji Milčo Mančevski, Jovan Jovanović i Mila Turajlić, glumac Gordan Kičić i scenaristkinja Elma Tataragić, pripala je iranskom filmu „Bez datuma i potpisa“ u režiji Vahida Džalilvanda, koji „na jednostavan i snažan način ukazuje na problem krivice i odgovornosti sa sjajnim glumačkim ansamblom“.

Za najbolju režiju nagrađen je Pol Šreder za film „Iskušenik“, „zbog precizne režije koja konzistentno ukazuje na moralnu dilemu glavnog lika suočenog sa problemima savremenog sveta“.

Šreder je u video poruci, iz Los Anđelesa, zahvalio na nagradi, istakavši da mu i ona i film mnogo znače.

U kategoriji najbolja ženska uloga, žiri je nagradio ženski ansambl kinesko-francuskog filma „Anđeli nose belo“ u režiji Vivijan Kju, koji „iz različitih perspektiva sa minimalnim glumačkim sredstvima govori o velikom savremenom problemu odgovornosti i moralu“.

Najbolju mušku ulogu ostvario je Adel Karam u libansko-francuskom filmu „Uvreda“ u režiji Ziada Douerija, a žiri je konstatovao da je on „na snažan i sugestivan način izneo unutrašnju dramu i previranje čoveka koji je istovremeno i žrtva i tiranin“.

Najbolji debi je film „Sezona lova“ u režiji Natalije Garagiole, snimljen u koprodukciji Argentine, Francuske, SAD, Nemačke i Katara.

Žiri je nagradio to ostvarenje „za izuzetno zreo pristup slojevitim likovima, njihovim odnosima i atmosferi filma“.

„To je autorka koja zaslužuje da se sa interesovanjem prati razvoj njene karijere“, smatraju članovi žirija.

Najtraženiji film je „Fantomska nit“ Pola Tomasa Andersona (distributer “Taramaunt”), kome je pripala nagrada publike – „Most wanted Gorki list movie award“.

Žiri FEDEORA, u sastavu filmski kritičar Paulo Portugal, filmski kritičar Zlatko Vidačković i profesor teorije filma Nevena Daković, najboljim evro-mediteranskim filmom u Glavnom takmičarskom programu proglasio je „Uvredu“ Ziada Douerija.

Najbolji film u domaćoj selekciji su „Izgrednici“ reditelja Dejana Zečevića, a Specijalno priznanje je otišlo u ruke Lazara Bodrože za film „Ederlezi Rising“.

U okviru industrijskog dela Festa – programa „Fest Forward“ nagrađeni su projekti „Kraj sveta“ reditelja Vojina Vasovića i producenta Miloša Ivanovića, u nacionalnoj selekciji, i „The Encounter“ rediteljke Tatie Skirtladze i producentkinje Sarite Matijević, u međunarodnoj konkurenciji, dok je specijalno priznanje pripalo projektu „Baća“ rediteljke Ane Lazarević i producenta Pavla Stevanovića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Beogradski pobednikfestfilm
Komentari (0)
Dodaj komentar