Filmom „Đango“ otvoren 67. Berlinale

U prisustvu brojnih nemačkih i svetskih filmskih zvezda i predstavnika nemačke politike u Berlinu je projekcijom francuskog filma „Đango“ u četvrtak uveče otvoren 67. Berlinski filmski festival – Berlinale.

„Umetnici na prvom mestu“, rekla je na ceremoniji otvaranja festivala nemačka državna sekretarka za kulturu Monika Grojters aludirajući na slogan novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa „Amerika na prvom mestu“.

Ona je u svom govoru istakla da je Berlinale „festival umetničkih sloboda“.

Tokom ceremonije se u više navrata upozoravalo na opasnost od porasta populizma u svetu.

„Tiha, skrivena tema ovog Berlinalea je činjenica da ljudi razmišljaju o tomu jesu li veliki politički sistemi propali i dolaze li populisti na vlast“, rekao je direktor Berlinalea Diter Kozlik.

Film koji je otvorio Berlinale, prema rečima njegovog reditelja Etjena Komara, ima za temu jedan aktuelni problem.

„Brojne su paralele sa savremenim društvom, bilo da se radi o pitanju slobodnog kretanja ili nastupanja pred određenom publikom“, rekao je francuski reditelj.

Film „Đango“ govori o životu francuskog džez gitariste Đanga Rejnharta koji je tokom nacističke okupacije Francuske kao pripadnik naroda Sinta bio proganjan.

„Đango“ je jedan od 24 filmova koji će biti prikazani u takmičarskom programu. Šest filmova se prikazuje izvan konkurencije tako da se za glavnu nagradu festivala, Zlatnog medveda, bori 18 filmova.

U ostalih pet glavnih programa, kao i u sklopu sajma filmske industrije Evropski filmski sajam, do 19. februara, kada Berlinale završava danom rezervisanim za široku publiku, biće prikazano 399 filmova.

Berlinale se od tri „A“ festivala u koje se ubrajaju i filmski festivali u Veneciji i Kanu, smatra „najpolitičnijim“, prenosi Hina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

filmfilmski festivalberlinale
Komentari (0)
Dodaj komentar