Vudi Alen otvara Kan

Počasnom projekcijom filma „Caffe Society” legendarnog Njujorčanina Vudija Alena večeras svečano otpočinje 69. izdanje Kanskog festivala. Ovogodišnjim elitnim borcima za „Zlatnu palmu“, među kojima su i Pedro Almodovar, Ken Louč, braća Darden, Džim Džarmuš i Šon Pen, u poslednjem trenutku priključio se i Asghar Farhadi. Umetnički direktor festivala Tjeri Fremo uvrstio je njegov film „Prodavac“ kao 21. u glavni takmičarski program.

Ovaj iranski reditelj, dobitnik Oskara za film „Razvod”, sada će se predstaviti teheranskom pričom o mladom paru, kome će se zbog incidenta sa prethodnim stanarom stana u koji su se uselili dramatično promeniti život. Na programu će se „Prodavac“ naći tik pred sam festivalski kraj.

Izvan zvaničnih kanskih programa ove godine su ostali i filmovi Marka Belokija, Pabla Larena, pa i Pola Šredera. Nije prošlo ni punih sedam meseci od njegovog poslednjeg filma „Krv moje krvi“ viđenog u Veneciji, a 75-godišnji italijanski reditelj u Kan stiže sa filmom „Slatki snovi“ u kojem igraju Berenis Bežo i Valerio Mastandrea. Ova filmska priča o dugom traganju za istinom i strahu da se ona ne otkrije, rađena je prema romanu Masima Gramelinija. Belokiju i njegovom filmu pripala je čast da svečano otvori nezavisni kanski program „15 dana autora“, mali festival u festivalu.

U ovom programu svoje „uhlebljenje“ našao je i nagrađivani čileanski autor Pablo Laren sa svojim filmom „Neruda”. Reč je o period drami, radnje smeštene u vreme započinjanja hladnog rata što se odrazilo na Čile, pa i na slavnog poetu-nobelovca i komunističkog senatora Pabla Nerudu koji je pod vlašću Gonzalesa Videla doživeo dramatični progon i izgnanstvo u Evropu. U filmu jednu od glavnih uloga igra i meksički Gael Garsija Bernal.

Čast da zatvori program „15 dana autora“ pripala je slavnom američkom scenaristi i reditelju Polu Šrederu i njegovom trileru „Pas jede psa“, u kojem uloge zatvorenika u bekstvu tumače Nikolas Kejdž i Vilem Dafo. Komentarišući svoj ponovni dolazak u Kan, ali van glavne festivalske struje Pol Šreder je rekao: „Vratiti se u Kan i to baš sa ovim filmom, to je donekle san! Nikolas Kejdž i ja smo saradnju planirali duže vreme i onda se pojavio pravi scenario koji nas je povezao. Raditi sa njim i sa Dafoom na filmu, koji ima i komercijalnu održivost a ujedno i umetnički integritet, bilo je ogromno zadovoljstvo“.

Zvanični Kan u svoje okrilje uzeo je Šrederovog saradnika na filmovima „Taksista“ i „Razjareni bik“ – glumačku legendu Roberta de Nira i to tako što je jedan termin u velikom Teatru Limijer rezervisao za film venecuelanskog reditelja Džonatana Jakubovica u kojem De Niro igra. Film „Ruke od kamena“ o zajedničkoj istoriji panamskog boksera Roberta Durana (Edgar Ramirez) i njegovog menadžera i trenera Reja Arsela (Robert de Niro), Tijeri Fremo je kao specijalni događaj u čast glumca, uvrstio u zvanični program 69. Kana.

U specijalne događaje svakako se ubraja i master klasa koju će festivalskoj palati ovih dana održati američki reditelj, scenarista i producent Vilijam Fridkin, prateći tako stope svojih prethodnika na istom zadatku: Martina Skorsezea, Nanija Moretija, Vonga Kar Vaija, Tarantina, Belokija i Žaka Odijara. Fridkin (Oskar za „Francusku vezu“) jedan je od vodećih ličnosti američke kinematografije sedamdesetih godina prošlog veka sa velikim uticajem na razvoj „krimića“ i horor filmova…

Među ovogodišnje kanske novitete svakako vredi ubrojati i vest da će se u festivalskoj selekciji prvi put naći i avganistanski film koji je snimila žena, rediteljka Šahrabanu Sadat („Vuk i ovca“). Novost je i da će ove godine, prvi put u istoriji Kanskog maršea svoj paviljon konačno imati i Izrael, čiji su filmovi tradicionalno inače prisutni na festivalu i veoma uspešni.

Što se Srbije tiče, njenih filmova nema, čak ni među koprodukcijama. To naravno ne znači da se o našoj kinematografiji neće čuti bar na štandu Filmskog centra Srbije na zajedničkom prostoru zemalja jugoistočne Evrope. Direktor FCS Boban Jevtić kaže da će iskoristiti priliku da promoviše naše projekte u nastanku i da neke od već završenih prikaže u okviru maršea pred potencijalnim kupcima. Jevtić dodaje i da će u Kanu „promovisati i poreske olakšice za snimanje inostranih audio-vizuelnih dela u Srbiji“. Od poslovnih susreta, kaže, puno očekuje, posebno od onih sa predstavnicima francuskog Nacionalnog fonda (CNC).

U Kanu se užurbano obavljaju poslednje pripreme. Samo što nije zazviždalo za start i tradicionalni vatromet.

(Dubravka Lakić, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

filmfilmski festivalkanvudi alen
Komentari (0)
Dodaj komentar