U trendu

Crni glumci u Holivudu

Samo jedan crni glumac u sedamdeset i tri godine dugoj istoriji dodele nagrade Oskar dobio je ovu nagradu za glavnu ulogu. To je Sidni Poatje, koji je 1963. godine dobio Oskara za „Lilies of the Field“. Poslednja dodela nagrada Oskar dala je još dva crna oskarovca za samo jedno veče.

Denzel Vošington je dobio Oskara za glavnu ulogu u filmu „Dan obuke“. On je prethodno već osvojio Oskara 1989. godine za sporednu ulogu u filmu „Slava“ („Glory“). Hale Beri je prva crna žena koja je osvojila ovu prestižnu nagradu za glavnu ulogu, za film „Monster“s Ball“.

Poslednja dodela Oskara zabeležila je još jednu novinu koja ide u korist glumcima afričko-američkog porekla. Prvi put u istoriji dedele ove nagrade dva crna glumca su se takmičila za atribut najboljeg u istoj kategoriji. Pored Denzela Vošingtona, koji je i osvojio nagradu, nominovan u istoj kategoriji bio je i Vil Smit (Will Smith), za film „Ali“.

Hale Beri je 1999. godine dobila nagradu Emi (Emmy) za ulogu u filmu „Introducing Dorothy Dandridge“. Upravo je Doroti Dandridž prva crna glumica koja je nominovana za Oskara. Igrom sudbine Berijeva je prva glumica koja ga je i dobila. Između Doroti Dandridž i Hale Beri postojale su još četiri crne glumice nominovane za Oskara.

Pre Sidnija Poatjea crni glumci su uglavnom igrali uloge posluge ili muzičara. Jednini dobitnik Oskara pre Poatjea bila je Hati Makdanijel (Hattie McDaniel), koja je dobila ovu nagradu 1939. godine za sporednu ulogu u filmu „Prohujalo sa vihorom“ („Gone With the Wind“).

Od 1970. godine crni glumci su bili nominovani čak trideset i jedan put za Oskara, što je u poređenju sa samo osam nominacija u prethodne četiri decenije znatan, ali naravno nedovoljan pomak. Svi pamtimo Oskara Vupi Goldberg 1990. godine za sporednu ulogu u filmu „Duh“ („Ghost“). Najsvežija pobeda jednog crnog glumca je ona od pre pet godina – Kjube Guding Džuniora (Cuba Gooding Jr.) za film „Džeri Magvajer“ („Jerry Maguire“).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.