The Saboteur (1)

Drugi svetski rat je sigurno najčešće korišćen scenario u video igrama. I baš kada ste stekli utisak da ga je više jednostavno nemoguće iskoristiti na iole inovativan način, stiže nam igra The Saboteur, naslov koji se odvija u vreme, pogađate, Drugog svetskog rata. Razvojni tim Pandemic Studios zatvoren je odmah posle završavanja igre, a momci su odlučili da svoj poslednji naslov smeste u nacistima okupiran glavni grad Francuske, koji ćete baš vi morati da oslobodite.
Glavni junak igre, harizmatični Irac po imenu Šon Devlin, bavi se vožnjom trka, a pored velikih brzina, voli da juri devojke i provodi se na razne načine. Šona rat verovatno ne bi ni najmanje interesovao da nije imao omanji "incident" s nacistima. Naime, momci su ga nepošteno pokrali na trci, mučili mu i ubili najboljeg prijatelja, a posle toga zapalili kuću u kojoj su se nalazili njegov mentor i devojka u koju je bio zaljubljen. Da, manji incident. Šona pokreće samo želja za osvetom, pa odlučuje da uz pomoć nekoliko poznanika iz francuskog pokreta otpora oslobodi Pariz od nemačke okupacije. Možda to nije njegova bitka ni njegova zemlja, ali posle svega nije u stanju da samo gleda torturu koju sprovode nacisti, a da ništa ne učini.
Svaki lik u "Saboteru" otelotvorenje je skoro svih stereotipa vezanih za određena fizička ili narodna obeležja, pa tako naš Irac pije viski i puno psuje, nekakav Rom švercuje piće i oružje, a svi pričaju engleski jezik s jakim naglaskom specifičnim za njihovu državu. Iako se u početku može činiti antipatičnim, hrabri Irac sposoban je da vam se vremenom uvuče pod kožu, pa zavolite sve njegove šale, psovke, zavodničko ophođenje prema ženama i slično. Iako je samo mehaničar i vozač trka, naš Šon je veoma sposoban momak, vrhunski rukuje vatrenim oružjem i eksplozivom, tuče se kao pravi profesionalac, a ujedno se veoma spretno penje po zgradama i skakuće po krovovima.
Većina elemenata gameplay-a "Sabotera" podseća na neke već viđene i dobro poznate igre. Penjanje po zgradama i skakanje po krovovima izvedeno je u maniru Assassins Creed-a (doduše, malo sporije), sistem open world sveta, krađa automobila i još neki delovi uveliko podsećaju na GTA, dok prebacivanje sa zgrade na zgradu "vuče" na Infamous. Kada ima izvađeno oružje, Šon automatski ulazi u klasični, poslednjih godina često viđen cover mode. Moguće je birati koje ćete misije kada izvršiti, pa čak i kako ćete ih izvršiti; kao i uvek, moguće je i uleteti u gomilu nacista rešetajući po svemu što se miče, ili pak možete da pokupite odeću naciste kojeg ste zaskočili samog i tiho ga ugušili, izvadite pištolj s prigušivačem i iz prikrajka pucate na svoju metu.
S obzirom na činjenicu da je igra open world tipa, dosta je logično da pored glavnih misija imate i neke sporedne, malo manje bitne za glavnu priču. Naravno, ne može se reći da su one išta manje zanimljive. Rasute su po čitavoj mapi i traže od vas da uništite bitne delove nacističke vojske u području, raznesete tenkove, snajperske tornjeve, protivavionsku artiljeriju i razglas, likvidirate opakog generala ili slično.
Mada boja u stvari spada pod grafičke elemente, potrebno je pomenuti je odmah pri opisivanju gameplay-a, jer je jedna od glavnih karakteristika igre baš upotreba boje. Naime, kada se Šon nađe u delovima Pariza koji su pod nacističkom okupacijom, preovladavaju sive boje, sve je crno-belo, s isticanjem crvenih nacističkih zastava i žute boje koju emituje svetlo s brojnih okolnih prozora. Nakon što u određenom delu mape počistite sve sporedne misije i uništite oslonce nacista na tom području, boja se vraća u taj deo, u kojem je posle toga i otpor građana jači. Dakle, obavljanje navedenih sporednih misija i te kako koristi: u delove u koje je vraćena boja nacisti mnogo ređe zalaze, što ih čini idealnim destinacijama kada je potrebno pobeći od čitave gomile ljutitih Švaba koja vas lovi po gradu.
Dodatnu zabavu predstavlja takozvani Perks sistem, koji donosi nagrade za unapred određena postignuća u nekoliko segmenata. Na primer, nakon što raznesete određeni broj objekata eksplozivom, moći ćete da nosite više komada eksploziva sa sobom; nakon što postignete određen broj headshot-ova, Šon će bolje ciljati; nakon što parkirate određeni broj automobila u garažu, dobijate specijalne automobile za trke, i tako dalje. Posle nekog vremena, Šon postaje velika "faca" u pokretu otpora, pa ćete s dva klika moći da pozovete bataljon pobunjenika koji će vam dovesti automobil i bez pitanja pucati po svemu u blizini što ima svastiku na sebi.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

borbadevojkadrugi svetski ratigrekompjuterinacistinemciokupatorioslobođenjeparizpokret otporaracunarisaboteršon devlin
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Ivan Veljković

    Ne mogu da se snađem da preuzmem igricu, imam čak i CD, ali ne mogu da ga krekujem, jer mi ne daje opciju „Save target as“.