Da, moguće je: Jedite šta volite i mršavite – bez dijete

Testenine, biftek, čokolada…i mnoga druga jela koja spadaju u omiljena, prva su na listi onih koja  izbacujemo kada želimo da smršamo, ali pošto nikako da dijeta „uspe”, probajte drugačiji metod: jedite šta volite i mršavite bez dijete!

Ovo obećanje ste videli i ranije, pa skeptik u vama misli, da li se šalite? Pa kilogrami su se i nakupili zbog moje omiljene hrane. Ali ovoga puta je stvarno – jedite šta volite i mršavite bez dijete, bilo da je jedete klasične „favorite” u ishrani, bilo drugačije poslastice.

Postoji naučni razlog za praćenje programa za mršavljenje koji ne uključuje uskraćivanja hrane. Naime, osobe na dijeti koje brane sebi previše toga, odnosno odustanu od celih kategorija namirnica, poput masnoća ili ugljenih hidrata, za tri dana dobiju neodoljivu želju za hranom koja im nije dozvoljena. Zato se i preporučuje: jedite šta volite i mršavite bez dijete. Ishrana je u direktnoj vezi sa opstankom i koliko god to želeli, ne možete da prestanete da jedete.

Uskraćivanje hrane predstavlja narušavanje biologije našeg organizma. Telo nije raspoloženo da smrša kad ste i vi, jer ono ne razume „dijetu” kao takvu. Zato se nemojte odricati svojih omiljenih jela – jedite šta volite i mršavite bez dijete, jer Izgubite li samo jedan kilogram gladovanjem, telo će misliti da niste dobro i poslaće poruku mozgu koja će se proširiti na čitav organizam. Tako, umesto da gubite kilograme kao što želite, telo će skladištiti masnoću kao prirodni odbrambeni mehanizam.

Takođe, ako neke namirnice izbacite iz svog menija, pokazalo se da nivo leptina, hormona za regulisanje apetita, opada, i povećava želju da pojedete sve što vidite. Jedite šta volite i mršavite bez dijete, jer očigledno da u suprotnom možete samo da se ugojite i napravite sebi još veći problem.

’Jedite šta volite’ plan funkcioniše baš zato što nije dijeta, jer na dijeti jeste ili niste, a sa ovog plana nećete biti izazvani da „siđete”. Uz dovoljno kalorija, oko 1.450 dnevno, ješćete hranu sa dovoljno masti, proteina i vlakana uz koju ćete duže biti siti, a zadovoljićete i svoju „hedonističku glad” – potrebu za hranom koja vam pruža zadovoljstvo. Jedite šta volite i mršavite bez dijete, pojedite čokoladni keks ili sladoled, ali budite svesni hrane – kakvog je ukusa i utehe koju pruža. U suprotnom, mogli biste da pojedete mnogo više nego što vam je zaista potrebno.

Još jedna sjajna stvar: nema potrebe da provodite sate u kuhinji za pripremu „najboljeg mogućeg obroka”, jedite šta volite i mršavite bez dijete, bez posebnih recepata i mnogo uloženog vremena.

Iako savet „jedite šta volite i mršavite bez dijete” zvuči čudno, jednom kada dostignete svoj cilj, videćete da je i te kako moguće. Koristite plan kao svoj vodič, pokušajte da povećate veličinu porcije malo ili dodajte neke grickalice uz obrok. Ali vodite računa o vagi; ako dobijete dva kilograma, to je jasan znak da treba da smanjite.

(Danas.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishranadijeta
Komentari (0)
Dodaj komentar