Mesečeva dijeta

Mesečeva dijeta jedna je od najpopularnijih dijeta i o njoj se dosta govori. Osim što skida suvišne kilograme i čisti organizam od toksina, ova dijeta zasniva se na samo jednom pravilu: nije dopušteno ništa jesti 24 sata od prvog sata promene lunarne faze. To je zapravo „post“ koji započinje određenog sata, u vreme Mesečeve mene i promene magnetnog polja na Zemlji (to traje 24 sata).

U to vreme dolazi do pojačanog izlučivanja tečnosti koju organizam inače zadržava usled loše ili preobilne ishrane, ali i pojačanog stanja stresa.

Dakle, tog dana može se „izgubiti“ (smršati) i do 3 kilograma, a da to ne bude štetno za organizam. Jednodnevni post omogućava organizmu da se odmori, što doprinosi daljem jačanju njegovih odbrambenih sposobnosti.

Mesečeva dijeta nema loše posledice po telesne, fizičke i intelektualne sposobnosti. Gladovati jedan dan nije teško, naročito kada se zna kakav će rezultat biti na kraju, a pri tom nisu potrebni nikakvi lekovi za odstranjivanje tečnosti.

U toku dana trebalo bi popiti najmanje 2, a može i do 4 litra tečnosti (preporučljivo je da to bude voda, nikako zaslađeni čajevi ili gazirana pića). Mogu se piti i voćni sokovi, ali samo prirodni, bez ikakvih dodataka, dok su alkohol i mleko zabranjeni.

Ova dijeta nije preporučljiva za skidanje prevelike težine (telesne mase), ali jeste za njeno pravilno održavanje i jačanje organizma, kao i za podizanje odbrambenih sposobnosti organizma.

Uputstva

Posvetite sebi malo vremena i pokušajte sledeće:

  • Kada Mesec opada, jedite hranu koju inače redovno uzimate i na koju ste navikli. U to vreme, za telo se ne „lepi“ hrana kao kada se Mesec nalazi u nekoj od ostalih faza.
  • Kada Mesec raste, jedite manje nego uobičajeno, ili uzimajte manju količinu hrane na koju ste navikli.
  • Kada je pun Mesec i Mladjak, jedan dan obavezno odredite za „post“. Za vreme punog Meseca, telo najuočljivije koristi i prerađuje hranu, a za vreme mladog Meseca, najbolje se oslobađa sala i različitih toksina. Bez radikalnih zahvata i na veoma jednostavan ili jedva primetan način, nakon nekoliko meseci možete steći vrlo korisno životno iskustvo koje će vas ispuniti pozitivnim raspoloženjem, većim samopouzdanjem i zadovoljstvom zbog boljeg psihofizičkog stanja. Pri tome, možete se uspešno rešiti barem onog „kritičnog dela“ viška kilograma, bez imalo muke i štetnih posledica za organizam. Inače, ako odlučite da „postite“ jednog dana u vreme mladog Meseca, poznato je da na takav način možete sprečiti i pojavu raznih bolesti. Naime, u to vreme je spremnost organizma da se oslobodi nagomilanih otrova i štetnih sastojaka mnogo veća nego inače.Takođe, poznato je da je dan mladog Meseca povoljan za početak mnogih poslova i aktivnosti uopšte. Dakle, ukoliko želite da se rešite npr. nekih starih, beskorisnih ili loših navika, onda započnite sa odvikavanjem za vreme mladog Meseca. Na osnovu dosadašnjih rezultata – kada je reč o odvikavanju od pušenja ili alkohola, od prekomernog jela ili od konzumiranja prevelikih količina kafe – pokazalo se da su izgledi za uspeh mnogo bolji u ovoj Mesečevoj fazi nego inače. Tačnije, u fazi mladog Meseca, svi ovi „gubici“ se mnogo lakše podnose.

Mesečeve mene

  • Mlad Mesec – kada se Mesec nalazi između Zemlje i Sunca; posmatran sa Zemlje, on je nevidljiv. U kalendaru se prikazuje zatamnjenim krugom.
  • Prva četvrt – kada osa Mesec-Zemlja formira pravi ugao sa osom Zemlja-Sunce. Prva četvrt ili polumesec nastupa 6 dana nakon novog meseca. U kalendaru je prikazan kao krug čija je leva polovina zatamnjena.
  • Pun Mesec – Zemlja se nalazi između Sunca i Meseca koji je potpuno osvetljen sunčevim svetlom. Pun Mesec se prikazuje nezatamnjenim krugom.
  • Poslednja četvrt – položaj planeta je identičan kao u prvoj četvrti, ali se vidi leva strana Meseca. U kalendaru je prikazana krugom čija je desna polovina zatamnjena.

VAŽNA NAPOMENA: ne preporučujemo vam korišćenje bilo kakve dijete bez prethodne konsultacije sa lekarom. Nismo odgovorni za neuspeh dijete, njenu moguću štetnost po zdravlje, niti za druge posledice koje njena primena može izazvati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijetalunarnameseceva dijetapun mesec
Komentari (41)
Dodaj komentar
  • N. N.

    Odlična dijeta, do 2 kg uz dva litra vode 🙂

  • Aleksandra Jevtić

    Ljudi, stvarno deluje. Iskreno, nisam verovala, ali sam odlučila da probam i prezadovoljna sam. Probajte, nećete se pokajati. Pozdrav.

  • Jelena Stošić

    Interesuje me kada se počinje sa dijetom, da li uveče ili se tada završava?

  • Zorana Lekić

    Za dijetu za vreme Mesečevih mena sam čula pre 30-ak godina. Pošto je kod mene problem variranje kilograma, od 5 do 7 kg, probat ću sa ovom dijetom, nije naporna.
    Jedini problem mi je što sam pušač i volim kafu, ali bože moj, pristalica sam one stare izreke – SVE SE MOŽE KADA SE HOĆE- u svemu pa i u ovom slučaju. Proverila sam; KAFA I CIGARETE – STROGA ZABRANA za vreme ovog jednodnevnog posta. Probala sam i ZNAM da ako zapalite samo jednu cigaretu – NEMA ŠANSE DA VIŠE IZDRŽITE – NEGO MORATE NEŠTO POJESTI.
    Još jedna informacija za osobe koje vole da lepo izgledaju. Imam 49 godina i uvek sam vodila računa o svom izgledu, dva puta u životu sam bila na nekoj dijeti. Međutim, jako vodim računa da:
    1. posle ručka ne pijem vodu – najmanje dva sata (jer se tada stvara stomačina, koju mrzim); voda se pije pre jela najmanje pola sata, 1-2 veće čaše
    2. između slane i slatke hrane treba da prođe po dva sata (najmanje)
    3. kada jedem voće, jedem isto voće, a ako hoću da npr. posle jabuke pojedem mandarinu, onda čekam da prođe sat vremena
    4. banane ne jedem, ne volim ih
    5. svu jaku hranu koju želim da pojedem u toku dana jedem do 14 časova
    6. volim uveče da pojedem integralne žitarice izmešane sa suhim voćem i sa slatkim nemasnim mlekom.
    Misljenja sam da svak može sebi najbolje da odredi šta će i kada jesti, to definitivno ima najviše učinka a Mesečeva dijeta je zakon za očistiti organizam od toksina.
    VOLIM DA VOLIM – PRVO SEBE A ONDA DRUGE.

  • Ksenija Stojanović

    Imam 50 godina i po prvi put sam se odlučila za ovakav način čišćenja organizma, jer svi dobro znamo da nam otrovi prete sa svih strane. Vazduh, voda, hrana… Vrlo sam aktivna osoba. Kombinujem trčanje i vežbanje, bicikl i rolere. Imala sam utisak da mi još nešto nedostaje i nisam se prevarila. Jako mi prija da u toku meseca dva puta budem samo na vodi (mlad i pun mesec). Što se kilograma tiče, više se izgubi u toku mladog meseca nego punog meseca (bar u mom slučaju). Verujte, sve ide iz glave i uopšte nije teško. Gde ima volje, ima i načina.

  • Milena Gocić

    Dijeta je super, svako ko ima probleme sa težinom treba da proba.

  • Stana Popović

    Imam 59 godina i probala sam ovu dijetu još pre 20 godina. Od tada do danas pijem vodu samo na mlad mesec i, što je vrlo interesantno, organizam navikne i kad nekad zaboravim, muka mi je ako tog dana uzimam normalnu hranu. Još samo da napomenem da imam idealnu težinu, izuzetno se dobro osećam i savet za sve: sve prepreke jako brzo rešavate baš zbog toga što posedujete pozitivne misli! SREĆNO!

  • Miroslava Grabez

    Istina da je efikasna, izgubi se oko 2 kg, ali se vrati opet 1 kg. Ali nije ni to loše…

  • Vida Petković

    Ja sam probala ovu dijetu i koristim je već 5-6 godina. Moja iskustva su izuzetno pozitivna i preporučila bih je svakom. Godinama na taj način održavam svoju težinu i osećam se super. Inače, imam 43 godine i imam uvek oko 60 kg. Probajte, ali i pratite želje svog tela, ono će vam najbolje pokazati šta mu prija. Veliki pozdrav iz Niša.

  • Karolina Angelovska

    Ova dieta ja imam drzeno do sega tri pati prviot pat izgubiv 3 kilogrami vtoriot eden i tretiot eden a piev samo voda koja e pricinata dali ima vrska vo koj period od mesecot e mlada mesecina mislam se razbirame dali itoa ima nekoja vrska.

  • Bojana Filipovski

    Ja sam čula za ovu dijetu pre više godina, ali se nisam usuđivala niti verovala da je to moguće, međutim, šta se dešava?! Pošto ne mogu nikako da smršam, rešila sam da i to pokušam, naravno, to je prirodno, a i ništa ne košta, barem u kešu pa bože pomozi. Bilo je odličnih rezultata.

  • Slađana Šimanić

    Dva meseca već držim dijetu po mesečevim menama, vrlo dobro se osećam, nisam nešto mnogo smršala, ali mi jako prija da jedan dan pročistim svoj organizam. Što se tiče mog psiho-fizičkog stanja tog dana se osećam i jačom i otpornijom, nego običnim danima.

  • Vesna Vuković

    Probala sam da ne jedem ništa samo 24 h mesečno već unazad 4 meseca i skinula sam 4 kg. Meni je i to dovoljno, ali se ne bih bunila da sam uspela malo više da ih skinem. Gde da nađem kad su te mesečeve mene?

  • Ljiljana Krsmanović

    Može li mi neko reći da li se posti 4 dana u mjesecu, tačnije kada mjesec prolazi tj. dolazi u svaku narednu fazu ili se samo posti kada je mlad i pun mjesec? Hvala.

  • Branka Bogdanović

    Evo danas četvrti put u mesecu pratim mene, nije teško i lepo se osećam, ali kod mene nema baš nekog gubitka kilograma. Nastavljam i dalje, jer mi prija. Dan pre mene jedem voće i povrće sa dosta čaja ili vode, zatim samo voda, pa opet voće i povrće sledeći dan. Grešim li u čemu?

  • Jovana Jovanović

    Ja sam možda premlada za ikakve dijete, ali meni to nije bitno kada znam da sam se udebljala više nego što je trebalo 🙁 Nadam se da ću uspjeti u ovoj dijeti.

  • Mirjana Aleksić

    Koristim već tri godine ovu dijetu. Nije u kontinuitetu, ali sve više mi prija. Mislim da treba i psihički biti spreman da se 24h uzima voda. Dobro je vizuelno sebi predstaviti čišćenje organizma protokom vode, a osećaj lakoće daje vam volju da to učinite i sledeće nedelje. Tako se stvara navika vašeg organizma da je primenjujete češće, ako ne svake nedelje. Imam, urođeno, presavijenu žučnu kesu koja se teško prazni i problem varenja osećam tokom svojih 54 godina života. Imam normalnu težinu koja posle praznične trpeze skoči za neki kilogram, ali se vraćam u normalu vrlo brzo uz ovu dijetu.

  • Nenad Anđelković

    Ja ovo poštujem već duže vreme i čuo sam svakakve priče te sam tako rešio da malo pročačkam i vidim šta je u svemu tome tačno. Priče iz raznih magazina me nisu zanimale, već priče stručnjaka (astrologa). Iz toga sam saznao da se u toku mesečeve mene, koja traje 24h, od početka, ne sme konzumirati nikakva hrana, pa ni voće koje su negde navodili pod „dozvoljeno“. Ono što sme da se unosi u organizam je obična voda u količini od 2l do 4l, biljni čajevi, naravno bez šećera, voćni sokovi, iskljičivo od ceđenog voća bez ikakvih dodatka i kafa bez šećera, i to ne u pretaranim količinama. Nažalost pušača, ni duvan nije dozvoljen u toku mesečeve mene, jer one ne služe samo za skidanje kilograma, već i za čišćenje organizma. Moje lično iskustvo je pokazalo da one stvarno vrede i ako stvarno želite nešto dobro za sebe, iskoristite priliku koja vam se pruža. Još jedna bitna stavka je to da se vreme ne treba uzimati iz verskog kalendara, jer postoji mala razlika u računanju vremena, što znači da je to vreme približno tačno. Ja sam do sada uzimao vreme baš iz verskog kalendara, ali od sada ću verovatno vreme uzimati sa Interneta. Nadam se da sam nekom pomogao 🙂 Pozdrav svima!

  • Jelena Mijatović

    Sredinom decembra putujem za Ameriku u goste i tamo planiram da ostanem oko mesec dana. Može li neko da mi pomogne gde da nađem položaj Meseca kad si u Nju Džersiju, trebalo bi da se razlikuje nego kod nas. Tek sam počela sa dijetom i ne bih želela da je prekidam. Nađem ja svašta, ali mi treba tačan sat i datum za položaje iz Srbije i za položaj Meseca iz Amerike za neki duži period. Unapred se zahvaljujem 🙂

  • Dijana Banović

    Za tri mjeseca zahvaljujući mjesečevoj dijeti izgubila sam 12 kilograma. Svima je toplo preporučujem.

  • Marija Avramović

    Odlična dijeta, ali da bi imala efekta, morate biti potpuno zdravi i u toku posta. Kao što je i navedeno – najbolje je piti čistu vodu. Zaboravite na laksative, upropasticete creva.

  • Majda Rajić

    Odličan tekst, a post je proveren i zaista deluje. Probajte.

  • Miki Manojlović

    Ne bi trebalo ovu dijetu kombinovati sa previše laksativnih čajeva, pošto se na taj način organizam od jednog trenutka iscrpljuje i, osim mršavljenja, postišu se i neki drugi efekti koji i nisu sasvim pozitivni. Ako baš želite da koristite laksativni čaj, koristite ga dan pre, a ne posle i ne kombinujte laksativne čajeve sa sirovim voćem i povrćem. Ova kombinacija jeste dobra, ali je nikako ne treba upražnjavati prečesto, može doći do oštećenja debelog creva.

  • Karolj Sabo

    Može li mi neko odgovoriti na pitanje? Ja sam dijabetičar. Šećer mi je poslepodne oko 10-11. Lekar mi stalno govori da bi trebalo da skinem 4-5 kila. Smem li da ne jedem jedan dan u mesecu? Pitam, jer kažu da dijabetičari moraju jesti i nekoliko puta na dan. Hvala.

  • Jelena S

    Dijeta je odlična. Ja sam skinula 6 kg za mesec dana. Samo probajte. I pijte puno vode. Pozdrav!

  • Biljana D

    Ja sam probala da gladujem 24h svakog meseca, tj. za vreme mladog meseca i nisam dobila neke rezultate. Prvog meseca nisam smršala ni 1kg, ali sam mislila da je to možda zbog cigareta. Drugog meseca nisam pušila cigarete niti sam šta jela, samo sam pila vodu i smršala sam 1kg. Trećeg meseca – ponovo ništa i rešila sam da odustanem, ali želim sreću svima koji probaju ovu dijetu.

  • Marina Pavlović

    Da li može neko da mi detaljnije objasni ovu dijetu, jer nisam baš ukapirala, kad su otprilike ti dani kad se drži ova dijeta? Unapred hvala.

  • Zoran Jerotić

    Ova djeta je odlična i posle svake se osećam odlično, samo treba biti uporan.

  • Vesna Simić

    Počela sam sa ovom dijetom ovoga meseca, mislim da sam smršala dva kilograma, nastaviću i dalje. Mene interesuje da li smem da pijem nes kafu. A datumi za držanje te dijete mogu se naći u kalendaru na desnoj strani, na dnu, za svaki mesec.

  • Biljana D

    Ja još nisam probala ovu dijetu, ali probaću je 7. ovog meseca pa ću videti da li će biti pozitivnih rezultata. Nego, može li meni neko reći da li se sme piti kafa i da li se smeju pušiti cigarete ta 24 sata? Hvala unapred i pozdrav!

  • Mirjana Miščević

    Dragi moji, ovu dijetu sam držala pre sedam godina i za mesec dana skinula sam 8 kg. Osećala sam se super. Kilogrami se vraćaju kao posle svake dijete. Možda je trebalo da posle gubitka 8 kg održavam težinu posteći na mlad mesec jednom mesečno. Sada sam ponovo krenula posle toliko godina, ali kombinujem ovu dijetu sa testom intolerancije. Svaki čovek je priča za sebe. Ono od čega se jedna osoba goji, druga mršavi. Prvi put sam čula za ovu dijetu pre 25 godina. Poznavala sam komšinicu koja je smršala 20 kg držeci se samo mesečevih mena. Tada sam bila mlada i kilogrami se nisu lepili pa komšinicu nisam obasipala pitanjima u vezi sa tom temom. Puno sreće svima koji sprovode dijetu! Pozdrav!

  • Jelena D

    Mirjana, koliko si ti smršala držeći ovu dijetu? Šta si i koliko jela ostalih dana? Da li se kilogrami vraćaju? Ja sam tek jednom probala ovu dijetu.

  • Mirjana M

    Mesečeva dijeta je super. Lično sam je probala, a rezultati su stvarno iznad očekivanog. Ono što vam niko neće reći je to da veče pre mesečeve mene popijete neki laksativ ili čaj za čišćenje creva. Takođe je neophodno popiti minimalno tri litre vode u periodu mene, a naredno veče ponovo laksativni čaj. Najviše se gubi tri kilograma u periodu mladog meseca, a najmanje kada je mesec pun. Rezultati su još bolji ako dan posle 24h provedena na vodi i pijenja laksativnog čaja konzumirate sirovo voće i povrće, ali ne i sokove od voća i povrća, jer čiste creva kao gruba četka, pa posle voća i povrća ponovo laksativni čaj. Podrazumeva se da preostale dane provodite sa što više voća i povrća. Dok sam se tako vladala, bilo je sve super, stomak ravan, a stručić samo seva. Međutim, sve debeljuce kao ja padaju u krize, padnu pa se ponovo dižu. Puno pozdrava i sa što manje padova!

  • Snežana Stamenković

    Odlična dijeta, vredi gladovati 24 časa kad znaš da skidaš 2 kg.

  • Jelena Marković

    Dijeta je odlična.

  • Jelena Ivanović

    A da li postoji neki datum po kojem bih znala kada su mesečeve mene ili moram svako veče da gledam u mesec? Pozdrav.

  • Dragica Turudija

    Da li je neko probao ovu dijetu? Htela bih čuti krajnji rezultat. Imam možda 2-3 kilograma viška pa bih probala ovu dijetu. Svakako postim s vremena na vreme pa bih mogla i ovim danima ako je uspešno.

  • Jelena Ocokoljić

    Ova dijeta je stvarno vrh, ali ja imam jednu nedoumicu: nekoliko nutricionista apeluje na to da se ne koriste datumi mesečevih mena iz crkvenog kalendara jer nisu pouzdani, ali nigde nema podataka koji se datumi koriste.

  • Maja N

    Odlična dijeta.

  • Danijela Bene

    Super je, čak i ako ne uspe skidanje kilograma, telo se oslobađa toksina, što je čak i bitnije.

  • Tatjana Trajković

    Zaista treba da se pridržavate ovih smernica, ako želite da budete lakši makar i 1kg. Četiri dana u mesecu mogu da se izdrže.