Oblik tela dosta govori o našem zdravlju

Oblik tela može da nam otkrije potencijalne problematične zone, koje mogu da ugroze naše zdravlje. Kao četiri najčešća oblika ženskog tela izdvajaju se: oblik jabuke, kruške, peščanog sata i obrnutog trougla odnosno šargarepe.

Oblik jabuke

Žene sa telom u obliku jabuke najviše masnoća imaju na stomaku, što ih potencijalno izlaže većem riziku od srčanog udara, piše britanski „San“. Naučnici sa Oksforda ustanovili su da struk širi od bokova i odnos struka i visine kakav karakteriše ovaj tip građe, povećava rizik od infarkta za 10 do 20 odsto. Masnoće oko struka povezane su i sa rizikom od dijabetesa i kancera, navodi „San“. Iako je možda lakše izgubiti višak kilograma u gornjem delu tela nego višak na bokovima, masnoće oko struka ili stomaka mogu da predstavljaju opasnost po zdravlje“, rekla je stručnjak za oblikovanje tela Jackie Fener. Njen savet je da se smanji unos ugljenih hidrata, a jedu obroci sa većim procentom proteina. Plivanje, trčanje, vožnja biciklom doprinose zdravlju srca.

Oblik peščanog sata

Za ovaj oblik tela karakteristični su širi bokovi, uži struk, izraženije grudi. Pojedina istraživanja ukazuju na to da su žene sa ovakvom građom veće reproduktivne moći i manje podložne depresiji. Međutim, ukoliko počnu da se goje, višak kilograma se ravnomerno raspoređuje po njihovom telu, pa se samim tim i teže uočavaju najkritičnije zone. Ovo ih izlaže riziku od bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa tipa-2 i hipertenzije.

Oblik kruške

Šta je to građa u obliku kruške? Imate je ako su vaše ruke i ramena mršaviji, a masnoće vam se talože oko butina, bokova i na zadnjici (mali procenat masti može da se nalazi i u donjem delu stomaka). Masti u ovim regijama ne utiču negativno na srce i jetru. Čak i smanjuju rizik srčanog i moždanog udara i dijabetesa, piše „San“. Žene čije telo ima oblik kruške izložene su manjem riziku od srčanih oboljenja u odnosu na žene koje krasi građa u obliku jabuke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

oblik telazdravljezone
Komentari (0)
Dodaj komentar