Visokoproteinske dijete – šta jesti?

Za osobe koje žele da se otarase viška kilograma, a ne mogu da izbace meso iz svakodnevne ishrane, postoji rešenje, jer se mogu opredeliti za visokoproteinske dijete sa malim unosom ugljenih hidrata. Iako ove dijete mogu biti delotvorne, treba pažljivo razmotriti njihove prednosti i rizike.
Početak visokoproteinske dijete
Najhranljivije visokoproteinske dijete sadrže male količine masti, kao i malo ugljenih hidrata. Izbegavajte ekstremne dijete sa ogromnim porcijama masnog mesa i bez povrća i žitarica. Vaš lekar će vas usmeriti i posavetovati o tome šta treba jesti.
Visokoproteinska govedina
Ništa nije bogato proteinima kao dobar sočni biftek. A ako odaberete čisto parče mesa, dobićete sve potrebne proteine sa daleko manje masti. U stvari, čisto parče govedine ima neznatno više zasićenih masti nego slična količina pilećeg belog mesa bez kožice.
Belo meso
Piletina i drugo živinsko meso predstavljaju još jedan dobar izbor visokoproteinskih dijeta. Ako odaberete belo meso, unećete mnogo manje masti, a kao korak dalje, možete ukloniti kožu koja je prepuna zasićenih masti.
Riba – zdrave masti
Sa ribom nema greške jer je prepuna proteina i skoro uvek sadrži malo masti. Čak i ribe koje imaju više masti, kao što su losos ili tunjevina, predstavljaju dobar izbor. To je zato što su masti u ovim ribama generalno zdrave za srce, poznate kao omega-3 masne kiseline. Većina dijeta ne sadrži dovoljno ovih dobrih masti koje mogu smanjiti rizik od raka, artritisa i bolesti srca.
Jaja – jeftin izvor proteina
Jaja imaju mnogo holesterola, ali jedno jaje dnevno bezbedno je za zdrave odrasle osobe. Žumance sadrži sav holesterol i manje od polovine proteina, tako da se možete odlučiti za belanca. Ali, čak i ako jedete žumance, imajte na umu da samo mala količina holesterola iz hrane završi u krvotoku. Zasićene i trans masti imaju veću verovatnoću da podignu nivo holesterola.
Soja – bogata proteinima
Tofu, soja burgeri i druge namirnice na bazi soje veoma su hranljivi izvori proteina na biljnoj bazi. Smatra se da 25 grama sojinog proteina dnevno može da pomogne snižavanju holesterola.
Pasulj – pun vlakana i proteina
Pasulj je dvostruko koristan jer predstavlja bogat izvor proteina, a sadrži i puno vlakana. Zajedno sa proteinima, vlakna pomažu da se duže osećate sito i snižavaju holesterol. Jedna i po šolje pasulja ima otprilike proteina kao i 120 grama pečene šnicle.
Nemasno mleko
Mleko, sir i jogurt nisu samo dobri proteinski izvori već sadrže i dosta kalcijuma za jake kosti i zdravo srca. Niskomasni, nemasni ili mlečni proizvodi smanjene masnoće – mogu pomoći da zadržite broj unesenih kalorija.
Integralne žitarice i vlakna
Većina visokoproteinskih dijeta ograničava upotrebu žitarica, tako da bi trebalo izbaciti beli hleb i testenine, a umesto toga izabrati integralne žitarice. Žitarice sa celim zrnom bogate su vlaknima, koja mogu faliti u visokoproteinskim dijetama.
Ostavite prostor za voće i povrće
Obavezno ostavite dovoljno prostora za voće i povrće prilikom držanja visokoproteinskih dijeta. Ove veoma hranljive namirnice sadrže moćne antioksidante koji se ne nalaze u većini drugih namirnica, a istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu dosta voća i povrća imaju manji rizik od raka.
Više proteina, više rizika?
Postoje rizici visokoproteinskih dijeta, posebno kada se koriste duže. Dijete koje sadrže dosta zasićenih masti i malo vlakana mogu povećati nivo holesterola, kao i rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara. Drugi potencijalni zdravstveni rizici, kada su u pitanju visokoproteinske dijete koje se dugoročno koriste, uključuju krte kosti (osteoporoza) i bolesti bubrega.
Pre početka visokoproteinske dijete treba se posavetovati sa stručnim osobama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mastiproteiniribazdrava ishranaVisokoproteinske dijetevoćegojaznostdijetazdrava hranajajapovrće
Komentari (0)
Dodaj komentar