Tri pouzdana prirodna preparata za mršavljenje

Gubitak kilograma kod gojaznih osoba ili kod osoba sa „malim“ viškom kilograma podrazumeva promene u dosadašnjoj ishrani i fizičkim aktivnostima. Te dve stvari su, prema svim dosadašnjim istraživanjima, osnov za mršavljenje, a podrazumevale su manji unos kalorija u organizam a veću potrošnju.

Muđutim, dosadašnja istraživanja pokazala su da kod svih osoba koje dijetom smršaju postoji rizik od povratka na staru težinu ukoliko nisu fizički aktivne.

Fizička aktivnost utiče na održavanje telesne težine, dok ishrana utiče na njeno smanjenje odn. povećanje. Osim fizičke aktivnosti, joga takođe može da utiče na održavanje telesne težine. Ipak, neka istraživanja pokazuju da vežbe joge sagore duplo manje kalorija nego, na primer, aerobik. Zbog toga se svim osobama koje praktikuju jogu za održavanje kilaže savetuje dodatna fizička aktivnost (biciklizam, plivanje, trčanje ili brzo hodanje).

Jabukovo sirće

Postoji i teorija da je jabukovo sirće efikasno za gubitak kilograma. Zagovornici ishrane sa jabukovim sirćetm tvrde da se konsumiranjem manje količine pre ili za vreme obroka gubi ili suzbija apetit, a pomaže sagorevanju masti. Sa druge strane, ne postoje naučni dokazi za ovu tvrdnju jer postoji verovatnoća da konsumiranje jabukovog sirćeta zbog kiselosti može dovesti do iritacije grla, a u slučaju da je osoba pod nekom terapijom, sirće obara nivo kalijuma u organizmu.

Gorka narandža

Osim jabukovog sirćeta, pojavila se i teorija da gorka narandža može uticati na gubitak težine. Gorka narandža je biljka napravljena od drveta pomorandže. Promoviše se za dijete i kod proizvođača zdrave hrane zbog sastojaka i dodataka koji mogu pozitivno uticati na razne zdravstvene probleme. Međutim, ona ujedno predstavlja i ozbiljan zdravstveni rizik zbog svojih stimulativnih efekata. Hemikalije koje sadrži gorka narandža su sinefrin i octopanim, slično kao efedrin. Ove hemikalije mogu ubrzati otkucaje srca i povećati krvni pritisak. Takođe, prijavljeni su i slučajevi srčanog i moždanog udara kod nekih osoba koji su gorku narandžu koristile kao stimulans, samostalno ili u kombinaciji sa drugim stimulansima poput kofeina.

Istraživači naglašavaju da to što je neki biljni dodatak prirodan ne mora da znači i da je bezbedan. Savetuje se da se pre konsumiranja biljnih suplemenata ipak posavetujete sa lekarom.

Kofein

Pored jabukovog sirćeta i gorke narandže, spominje se i uticaj kofeina na gubitak težine. Prema istraživanju, kofein može u manjoj meri da utiče na gubitak kilograma jer je on široko zastupljen u mnogim pićima, dijetskim suplementima i lekovima za mršavljenje. Dosadašnja istraživanja o vezi kofeina i telesne težine nisu konačna, ali postoji nekoliko teorija o uticaju kofeina na mršavljenje: suzbija apetit i sagoreva kalorije. Međutim, ni za suzbijanje apetita ni za sagorevanje kalorija ne postoje dokazi o značajnim ili dugoročnim pozitivnim efektima kofeina.

Stručnjaci upozoravaju na oprez prilikom korišćenja kofeina radi gubitka kilograma. Korišćenje kofeina u manjim količinama (400 miligrama ili manje) za odraslu osobu je bezbedno, ali treba imati na umu da previše kofeina izaziva nervozu, nesanicu, mučninu i povišen krvni pritisak. Takođe, treba imati na umu da neka pića osim kofeina sadrže kalorije i masti pa se umesto gubitka dodaju kilogrami.

Zaključak

Na kraju treba naglasiti da je za gubitak kilograma bilo zbog zdravlja ili zbog vitke linije – ipak potrebna volja i trud u dužem vremenskom periodu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gojaznostsuvišni kilogramitelesna težinavraćanje telesne težine
Komentari (0)
Dodaj komentar