Braon pirinač – hleb Azije

Da li ste znali da u nekim delovima sveta reč „jesti“ doslovno znači „jesti pirinač“?
Sve vrste pirinča dostupne su tokom čitave godine i ova namirnica svakodnevno snabdeva polovinu populacije neophodnim hranljivim sastojcima.
Razlika između belog i braon pirinča je velika, ne samo u boji. Braon pirinač je mnogo zdraviji od belog, jer se u procesu proizvodnje braon pirinča otklanja samo gornji najtanji sloj i time se zadržava veliki broj hranljivih sastojaka, što nije slučaj kod belog pirinča.
Zdravstvene koristi
Pirinač je odličan izvor mangana, selena i magnezijuma.
Mangan je značajan za proizvodnju energije, a ima i antioksidantsko dejstvo. Samo jedna čaša braon pirinča zadovoljava 90% dnevne potrebe organizma za ovim hranljivim elementom.
Mnogima će biti zanimljiv sledeći podatak: u američkom časopisu „Magazin za klinički nutricionizam“ objavljena je studija o vezi braon pirinča i telesne težine. Istraživanje je izvršeno na velikom uzorku, obuhvaćeno je 74.000 žena. Dokazano je da one ispitanice na čijem je jelovniku često braon pirinač nemaju problem sa gojaznošću, tj. u ovoj grupi procenat gojaznih je znatno manji nego kod onih koje retko ili nikad ne jedu ovu zdravu namirnicu.
Selen, takođe element koji se nalazi u braon pirinču, veoma je delotvoran u umanjivanju rizika od raka debelog creva.
Vlakna su takođe bitan sastojak pirinča i nezaobilazna su za svakodnevno funkcionisanje organizma.
Braon pirinač koristan je i za snižavanje holesterola, za kardiovaskularni sistem kod žena u periodu posle menopauze, za smanjivanje rizika od dijabetesa, za jačanje kostiju.
Osnovne osobine braon pirinča
Širom sveta ovo je vrlo cenjena namirnica, naročito u azijskim zemljama. Postoji čak 8.000 vrsta pirinča. Latinsko ime ove namirnice je „Oryza sativa“. Najpoznatije vrste su: arborio, slatki pirinač, basmati, butanski crveni pirinač i dr.
Poreklo
Poznato je da ova namirnica potiče iz davnina, ali tek u skorije vreme naučnici su otkrili iz kog pribležno perioda. Pirinač se gaji u Kini već 6.000 godina, a primitivne semenke pirinča nađene su na ostacima drevnih farmi, starosti čak 9.000 godina. Najveći izvoznici pirinča danas su Kina, Tajland i Vijetnam.
Nekoliko ideja za serviranje
Napravite domaće suši-rolnice: umotajte braon pirinač i iseckano omiljeno povrće u dobro navlažene nori alge.
Pravite ukusne salate dodajući u pirinač iseckanu piletinu, tofu, povrće, koštunjave plodove i začine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishranakinakineska
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • Aleksandra Marinković

    Prvo, sve pohvale za tekst, mnogim ljudima će biti od koristi. Drago mi je da se objavljuju vesti ovakvog sadržaja jer danas ljudi unose raznorazne štetnosti počevši od zagađene hrane, vode, pa potom i vazduha. Odgovorila bih osobi koja je pitala: „Zbog čega čovek uvek teži da izbaci sve korisno iz prehrambenih proizvoda kao što su žitarice?“ Mislim da je odgovor više nego jasan. Sigurno ste čuli da su farmaceutske kuće danas najveći profiteri? Upravo zbog njihovih lekova čovek treba da se uništi, a to je najlakše postići putem hrane, vode i neobrazovanosti ljudi, jer neko ipak to treba da troši, te lekove. Čovek danas poslednje čita sam sadržaj materija u proizvodu, a i kada pročita, prosečnom građaninu ništa ne znači ako piše da se tu nalazi tamo neki npr. E123, koji, da malo pročeprka dublje, uverio bi se da je to izazivač karcinoma. Znači, krivo je neznanje kod ljudi, onih koji prihvataju da je sve ono što se plasira putem medija zdravo. Na Pinku, recimo, sve reklame preporučuju raznorazne lekove. Pa oni za svaku bolest imaju lek, ljudi! Nema nama brige dok je našeg Zdravka Herbika, Herbafasta, Venogela itd. Zdrav život podrazumeva svakodnevnu fizičku aktivnost (u koju spada i šetnja), zdrava i umerena ishrana i, naravno, vodite računa šta jedete i od koga to kupujete. Ne kupujete svom neprijatelju hranu, već sopstvenom organizmu. Pozdrav.

  • Lazar Kovacević

    Jedino mi nije jasno zbog čega čovek uvek teži da izbaci sve korisno iz prehrambenih proizvoda kao što su žitarice?

  • Rajko Racić Berić

    Do sada nisam koristio braon pirinač (samo beli). Mislim da ću od danas promeniti naviku, jer korisno je bilo pročitati ovako nešto!

  • Slađana Bundalo

    Koristim često braon pirinač, deca ga takođe jedu. Spremam ga jednostavno – propržim beli i crni luk na maslinovom ulju, dodam pirinač, dolijem vodu i dinstam. Odličan je uz ribu.

  • Nataša Pleterski

    Tekst je odličan!