Fantastični razlozi zašto treba ribu češće jesti, a ova je najzdravija vrsta

Riblje meso je prava riznica esencijalne omega-3 masne kiseline, vitamina, gvožđa, cinka, proteina i drugih hranjivih materija, koje u velikoj meri poboljšavaju ljudsko zdravlje i pozitivno utiču na organizam, na mnogo načina.

Kod nas, ljudi se obično okreću ribi u vreme posta, što je velika šteta, uzimajući u obzir koliko hranjivih materija ona sadrži.

Niska kalorijska vrednost čini da riba bude odlična namirnica i za one koji posebno vode računa o svojoj ishrani.

Nije ni, uistinu, svaka riba jednako zdrava. Prosto, ne sadrži svaka jednak broj hranjivih materija, na šta utiču brojni prirodni faktori.

Ukoliko želite da svojoj porodici priredite jedan veoma zdrav i preukusan ručak, riba definitivno treba da se nađe na vašoj trpezi, čak i ako nije u pitanju vreme posta.

Prilikom kupovine ribe, proverite da li je sveža. Ukoliko ste u mogućnosti, kupujte uvek kod proverenih prodavaca i nemojte misliti da prerađevine od ribe utiču jednako dobro na vas. Takođe, koliko god je moguće, trudite se da spremate ribu na zdrav način, uz što manje ulja.

Najzdravija je, i to je važno da znate, kada se sprema u vodi, odnosno kada se bari.

Sardine

Sardine, iako male, sadrže veliku količinu omega-3 kiseline, čak i kada je u pitanju konzervirana riba. Pored toga, one su odličan izvor vitamina B12, minerala i kalcijuma (koji se u većoj meri nalazi u njihovim mekim kostima). Omega-3 kiseline utiču blagotvorno na nervni sistem i umiruju.

Tuna

Tunjevina je dobar izvor omega-3, vitaminaD i B12, pa i joda i selena. Pošto je to veća riba, važno je uzeti u obzir koliko često je jedete, jer ni sa čim, pa ni sa ovom zdravom namirnicom, ne treba preterivati.

Važno je da tunjevina koju spremate sami bude dobro obrađena. Nešto zdravije rešenje od uobičajenih sendviča sa tunjevinom ili pašteta, jeste tunjevina u sastavu salate.

Losos

Osim što je prosto preukusan, losos je veoma zdrav. Konzumiranjem lososa unosite u organizam popriličnu količinu omega-3, vitamina D3, proteina, vitamina B12—a… Divlji lososi, kupljeni kod ribara, imaju više hranjivih materija od gajenih, što bi trebalo da imate an umu kada kupujete slasnog lososa za sledeći ručak.

Inćuni

Ove male ribe slične sardinama, veoma su bogate selenom, koji je značajan za očuvanje zdravlja štitne žlezde. Već pomenuta omega-3 kiselina, koja pomaže kardiovaskularnom sistemu i kognitivnim funkcijama, takođe se nalazi u obilju u inćunima, prenosi mindbodygreen.com.

Inćuni su odlični kao sastojak salate, a od njih se može napraviti i zdrava pašteta.

Skuša

Skuša je odličan izvor omega-3, vitamina B12 i vitamina D. Nešto je masnija od tunjevine, ali je veoma ukusna.

Skuša je, mnogi, smatraju, najlepša kada se sprema na roštilju, a od nje se takođe može napraviti ukusna i zdrava pašteta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

omega 3riba
Komentari (0)
Dodaj komentar