Izbacite ove 4 namirnice iz ishrane, izazivaju akne

Redovne posete kozmetičaru i pravilno odabrani proizvodi za negu nikada ne mogu da obezbede zdravlje i lepotu kože ako ne vodite zdrav način ishrane.

Banalno „mi smo ono što jedemo“ je veoma relevantno u ovom slučaju. Ako redovno imate akne, možda bi bilo korisno malo preispitati svoju ishranu. U nastavku navodimo četiri namirnice koje treba izbegavati (ili smanjiti) i četiri koje ćemo dodati ukoliko želimo da izbegnemo pojavljivanje akni.

Mleko

Razlog zbog kojeg mlečni proizvodi uzrokuju akne je taj što se krave muzu pet puta više nego nekada. Zbog stresa, nivo progesterona u mleku postaje nekoliko puta veći. Mleko danas, čak i ako je organsko, ima visok nivo hormona stresa, uključujući kortizol, koji je uzrok akni.

Brzi ugljeni hidrati

Čini se, bez obzira kakav efekat pokušavate da postignete, nutricionisti uvek preporučuju izbegavanje brzih ugljenih hidrata i to sa dobrim razlogom. Poenta je u tome da su ovo najnekorisnije supstance koje se mogu zamisliti. Takva hrana neće doneti ništa osim naglog skoka šećera u krvi i problema sa kožom.

Kokosovo ulje

Uprkos popularnosti kokosovog ulja, prekomerna konzumacija može dovesti do neprijatnih efekata na koži.

Čokolada

Čokolada je vrlo čest uzrok akni, a ako dijetetičari preporučuju čokoladu sa sadržajem kakaoa iznad 70%, onda je mlečna čokolada manje opasna za akne. Činjenica je da je kakao štetna komponenta u ovom slučaju, koja provocira pojavu akni.

Dodajemo u ishranu:

Probiotici

Probiotici su naši glavni pomagači na putu do zdravih creva i, kao rezultat, lepe kože. U impresivnim količinama nalaze se u kefiru.

Omega-3 masne kiseline

Još jedna neverovatna supstanca koja pomaže u gotovo svemu, od usporavanja starenja do normalizacije sna. Omega-3 takođe imaju blagotvorne efekte na kožu i pomažu u borbi protiv akni.

Antioksidanti

Bobice i zelenilo su vaši najbolji prijatelji i pomagači u borbi protiv akni. Antioksidanti koje sadrže mogu ne samo da pomognu u smanjenju izbijanja, već i da koži daju zdrav sjaj.

Cink

Orašasti plodovi su bogati cinkom, posebno indijski orah i bademi. Na ovoj listi su i banane. Glavna stvar je pratiti količinu, jer je ova hrana prilično kalorična.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

akneishrananamirnice
Komentari (0)
Dodaj komentar