Maslina u vašoj kuhinji

Govorili smo već o poreklu masline i o njenom značaju u raznim civilizacijama. Bila je hrana, ulje, lek i simbol. Ta svojstva zadržala je i do danas. Gaji se uglavnom u mediteranskim zemljama – Španiji, Italiji, Grčkoj i Turskoj.
Sada ćemo govoriti o ovoj biljci na malo drugačiji način – o konkretnim i upotrebnim stranama masline. Dakle – kako je možete iskoristiti u svojoj kuhinji.
Tradicionalno, masline su prodavane u teglama ili konzervama. Danas se često mogu kupiti „na meru“, u supermarketima ili prodavnicama zdrave hrane. Uobičajena je prodaja celih maslina, ali možete pronaći i masline bez koštica, kao i punjene – belim lukom, paprikom, čak bademima (ovo poslednje se smatra specijalitetom). Ako kupujete masline na meru, najbolje da to učinite u prodavnici koja ima veliki dnevni obrt, pa će samim tim masline biti sveže i vodite računa o tome da li su potopljene u slanoj vodi, jer samo to im čuva svežinu i vlažnost. Masline će ostati sveže ako ih čuvate u frižideru u dobro zatvorenoj posudi.
Masline ćete najefikasnije očistiti od koštica ako ih ravnom stranom, tj. vrhom, pritisnete na oštricu noža, a potom prstima razdvojite meso maslina. Možete iskoristiti i slanu vodu u kojoj su bile, ako to zahteva recept.
Nekoliko ideja za pripremu maslina
Možete napraviti ukusan namaz od maslina koji možete potom koristiti u sendvičima, ili kao preliv za ribu ili piletinu. Jednostavno – ubacite u seckalicu ili u blender očišćene masline, maslinovo ulje, malo belog luka i sezonsko povrće po želji.
Skuvajte testeninu i napravite sos od iseckanih maslina, krompira, belog luka i svežih začinskih biljaka.
Ostavite masline u marinadi od maslinovog ulja, limunovog soka i semena korijandera i kumina.
Obogatite svoju omiljenu salatu od tunjevine ili piletine iseckanim maslinama.
Primetili ste da bolji restorani na sto postave mali tanjir sa maslinama, uz aperitiv, pre obroka. Zašto ne biste učinili isto na svojoj porodičnoj trpezi.
Nekada same masline mogu biti glavni deo obroka, ako je to na primer večera koju čine: sveže zelene i crne masline, sir po izboru i dobro crno vino.
Pored pečuraka, nezaobilazni sastojak pice su zelene masline.
Ukus maslina je vrlo jak i specifičan, tako da ih nemojte jesti baš uz svaki obrok. Nekoliko puta nedeljno uživajte u maslinama i tako ćete obezbediti svom telu neophodne vitamine i minerale.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

masline
Komentari (0)
Dodaj komentar