Motivatori za zdrav život (2)

Već smo govorili o tome koliko je važna uloga motivacije za stvaranje novih zdravih navika. Evo još nekih malih i korisnih motivatora.
Unesite jednostavnu dnevnu novinu u svoj život. Ko kaže da je zdrav život sve ili ništa? Evo nekih predloga.
Dodajte pet grama više vlakana u svoju dnevnu ishranu!
Izbacite iz ishrane prerađene ugljene hidrate koji se nalaze u belom hlebu, belom pirinču i slatkišima.
Dodajte malo više povrća u obrok!
Pijte dnevno tri čaše vode više nego što ste dosad činili.
Dodajte 10 minuta šetanja u svoj dnevni raspored!
Napravite pauzu na svakih sat vremena na poslu i hodajte stepenicama!
Probudite se 15 minuta ranije i šetajte pre posla!
Ne zvuči strašno, zar ne?
Nađite emotivnu podršku!
Svima nam je potrebna podrška, nije važno sa koje strane će stići: podrška prijatelja, partnera, rođaka, kolega, ili čak virtuelnih prijatelja sa interneta. Razmislite: imate li pet osoba koje vam mogu pružiti podršku dok postižete svoje ciljeve? Zovite nekog od njih kada ste u krizi i kada osećate nedostatak volje i motivacije. Kada se približite nekom svom cilju, zovite te osobe koje vas podržavaju i zajedno proslavite.
Imajte razumevanja za sebe!
Ako preterate na odmoru i prejedete se, previše pijete ili propustite fizičku aktivnost – ne iscrpljujte se osećajem krivice. Oprostite sebi, recite – na odmoru sam i uživam. I ne razmišljajte dalje o tom propustu.
Ne izgladnjujte se!
Stručnjaci za ishranu kažu: često je razlog gojaznosti – izgladnjivanje. Ljudi predugo trpe glad, da bi navodno efikasno skinuli kilograme, pa se potom prejedu i time učine baš ono što nisu želeli.
Stroge dijete nekome odgovaraju, ali nekome nimalo ne odgovaraju. Ako spadate u drugu grupu, odustanite i pronađite pravi način za sebe. Uvek možete naći namirnice koje će vas zasititi, a ne i udebljati. Nema razloga da trpite glad.
Zapamtite da je za promenu potrebno vreme!
Lako je zavideti vitkim ljudima i misliti kako oni imaju sreće. Ali, ako osoba ima više od 30, pa čak i više od 20 godina, velika je verovatnoća da se ona svakodnevno trudi da dobro izgleda. Ne zavidite im, učite od njih. Raspitajte se koja je njihova tajna dobrog izgleda i uvrstite je u svoj program zdrave ishrane.
Ovo su samo neki od motivatora. Prilagodite ih sebi i smislite nove.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishranazdrava hrana
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Rajko Račić-Berić

    Ovakvih članaka o dijetama nema mnogo, a pošto je ljudima potrebna podrška u vezi sa suvišnim kiliogramima, mislim da je ovo prava stvar!