Najbolja hrana za ljude koji mnogo sede

Ukoliko zbog posla dobar deo dana provodite u kancelariji, sigurno ste svesni da dugotrajno sedenje ostavlja nezdrave posljedice na vaše telo.

Tokom dugog sedenja pojačava se osećaj gladi, raste nivo šećera u krvi, ali i krvni pritisak. Sve se to može donekle rešiti odgovarajućom hranom.

Ananas

Osim banana, ananas je jedan od najpopularnijih tropskih plodova. U njemu su skrivene mnoge vitalne supstance. Pre svega, bromelain, enzim koji ubrzava metabolizam i deluje antiinflamatorno. Osim toga, jedan deo ananasa pokriva celokupnu dnevnu potrebu za vitaminom C, što će dodatno ojačati vaš imunološki sistem.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je veoma zdravo jer smanjuje upalne procese u telu i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Kurkuma

Poznata po intenzivnoj narandžastoj boji, kurkuma ima sjajan efekt na celo telo. Ovaj začin, između ostalog, deluje i leči upale i štiti od Alchajmerove bolesti.

Svakog dana trebalo bi pojesti barem malo kurkume ukoliko dugo sedite na poslu i ne bavite se sportom redovno.

Bobičasto voće

Možete odabrati jagode, ribizle, borovnice. Male vitaminske bombe redovnom upotrebom smanjuju upalne procese u telu zahvaljujući flavonoidima koje sadrže. Osim toga, ovo voće je odlično za varenje, jačanje odbrambenih mehanizama tela i za ubrzavanje metabolizma.

Avokado

Njegove nezasićene masne kiseline percipiraju mišićne ćelije kao zdrave i one se bore protiv masti oko abdomena.

Riba i orašasti plodovi

Losos sadrži masne omega 3 kiseline koje telo ne može samo proizvesti. Esencijalne masti su važne za mnoge procese: na primer, za metabolizam i protiv upala. Orasi, takođe, sadrže masne omega 3 kiseline, a bademi sadrže dosta antioksidantnog vitamina E. Prema trenutnim studijama, dovoljno je 60 grama badema dnevno da se zaštitite od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hranaishranasedenje
Komentari (0)
Dodaj komentar