Papreni lek iz prirode: Šta šaka malina dnevno čini za vaše zdarvlje?

Budući kakva je situacija, kilogram sezonskog voća postao je pravi luksuz. Nekada se voće kupovalo na kilograme i pravio domaći džem ili slatko, a danas umesto da kašičicom jedemo domaće proizvode, kupujemo „na kašičicu“.

Kako i ne bi kada pijačni prodavci kažu da je otkupna cena je je katastrofalna, te su primorani da podižu cene kako bi sve ono što su uložili povratili i bili na pozitivnoj nuli. Cene sezonskog voća poput kupina i malina su 800 dinara za kilogram, a borovnice se prodaju za 500 po kilogramu. Za one koji nemaju novca da sebi priušte kilogram  ili pola, postoji i opcija da maline i kupine kupite na 200 grama, a taj paket košta 250 dinara, dok za borovnice iznosi 150.

Maline se preporučuju za regulisanje krvnog pritiska, rada štitaste žlezde i prostate, snižavanje nivoa holesterola, stimulisanje rada creva, protiv raznih srčanih oboljenja, crevnih i želudačnih infekcija.

Pri tome, ovo voće je i ukusno i dijetalno, a preporučuje se u ishrani, kako bolesnih, tako i potpuno zdravih.

Istraživanja su pokazala da elaginska kiselina kojom malina obiluje, a pogotovo kao sastojak bobica, smanjuje razvoj nekih oblika raka. Ova kiselina uglavnom se unosi u organizam u obliku elagitanina, u vidu rastvorljivih jedinjenja koja se lako resorbuju.

Ima je i u lišću i u plodovima maline. Smatra se da samo 125 g maline dnevno može značajno da doprinese zdravlju i smanji rizik od malignih oboljenja. Zamrzavanjem i termičkom obradom elaginska kiselina se ne uništava, pa je ima i u džemu, sirupu, kompotu.

Zbog obilja elaginske kiseline, jagodasto voće ispitivano je u mnogim medicinskim centrima u svetu. Eksperimenti na životinjama potvrdili su da sprečava nastanak karcinoma usne šupljine, pluća, jednjaka i jetre. Uništavanjem slobodnih radikala štiti ćelije od mutacija, odnosno sprečava oštećenje DNK i onemogućava umnožavanje već nastalih malignih ćelija.

Još jedan snažan antioksidans nalazi se u malinama. Količina od 100 grama ovog voća, sadrži skoro polovinu dnevnih potreba vitamina C, pokazuju istraživanja, a prenose Novosti.

U 100 grama malina ima samo 52 kalorije, što je svrstava u niskokalorično voće, a već pomenuti ketoni ne dozvoljavaju taloženje masti u organizmu.

Preporučuje se i dijeta sa malinama, sedam dana za jedan obrok jedite samo maline.

Videćete da vaša kosa postaje vitalnija i sjajnija, a koža svežija i zategnutija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

malinevoćezdravlje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Koja je ova neviđena pamet

    Onda vi mesite hleb od kupina i malina i umesto kukuruza, hranite svoju stoku sa kupinama i malinama.Koja sramota, da je čak i voda, koja sama izvire, skuplje se prodaje od hlebnog žita i brašna.Ništa ne rade, hoće samo da zasade i od plodova da žive cele godine.To su obična razmažena derišta! Ne bih išao da im berem, ni za 10.000 dnevno,neka beru sami,ili neka im propadne.neka žive na malinama i borovnicama.ovo je nečuveno.prvo treba uzorati, baciti đubrivo, pošpartati, poravnati zemlju, posejati,znate li pošto je seme? To ne interesuje malinare, onda posejati, par puta tretirati protiv korova, štetočina.Onda kombajnirati, odvesti u silose, pa napraviti brašno.Dugačko je i ispričati.