Smokve – od antike do danas

Iako su sušene smokve dostupne tokom čitave godine, nema ničeg ukusnijeg od svežih sočnih smokava. One su prijatno slatke, a u njihovoj strukturi spojene su mekoća i sočnost unutrašnjosti, glatkost kožice i hrskavost semenki.
Zdravstvene koristi od smokava
Pomažu u snižavanju povišenog krvnog pritiska, jer su dobar izvor kalijuma, minerala bitnog za kontrolu krvnog pritiska. Pošto mnogi ljudi jedu nedovoljno voća i povrća, a unose previše natrijuma u organizam kroz so koja je čest dodatak industrijski obrađene hrane – oni samim tim ne unose dovoljno kalijuma. Zato bi smokve mogle biti odličan dodatak ishrani.
Takođe, mogu biti od pomoći pri mršavljenju. One su i dobar izvor vlakana, koja održavaju osećaj sitosti i odgovarajući nivo energije. Dakle – smokve ne goje, a dovoljno su hranljive, tako da su dobar izbor za svaku dijetu.
Održavanje kostiju u dobrom stanju – to je još jedna funkcija smokava, jer su odličan izvor kalcijuma.
Osnovne osobina smokava
U raznim receptima velikih kuvara, smokve se tretiraju kao delikatesna namirnica, zbog specifične sočnosti i slatkoće. Njihov ukus je zapravo prilično jedinstven – verovatno nikad niste jeli voće čiji ukus nalikuje smokvinom. Veoma su tražene sveže smokve, ali ih vrlo često konsumiramo i u sušenom obliku, bilo da je sušenje izvršeno izlaganjem smokava sunčevoj svetlosti, ili putem industrijskog procesa. Sušene smokve mogu se naći u prodaji, na pijacama i u supermarketima, tokom čitave godine. One rastu na drvetu čiji je latinski naziv Ficus carica.
Poreklo smokava
Poznato je da se plod smokve pominje od najranijih vremena, o njemu se piše u Bibliji i drugim drevnim zapisima. Smatra se da je ova voćka prvo odgajana u Egiptu. Njen uzgoj se dalje širio preko Krita do antičke Grčke, gde je postala osnova tradicionalne ishrane. Tu je smokva bila toliko poštovana, da je donesen zakon koji zabranjuje izvoz najkvalitetnijih plodova. U starom Rimu smokva je čak smatrana svetim voćem. Već u ovom najranijem periodu, bilo je poznato 29 različitih vrsta smokava, a danas, naravno, vrsta ima mnogo više.
Nekoliko saveta za pripremu smokava

  • Pre konsumiranja ili kuvanja smokava, pod hladnom vodom pažljivo uklonite kožicu sa njih.
  • Skuvajte smokve u soku ili u crvenom vinu i servirajte ih sa sladoledom.
  • Iseckane smokve možete dodati u ovsenu kašu, ili u razne salate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

smokva
Komentari (0)
Dodaj komentar