Sprečavaju nadutost i gasove: 5 namirnica za zdrava creva

Od zdravlja creva zavisi kakav će nam biti imunitet. Saznjte koje to namirnice nazivamo prirodnim probioticima i koja hrana je najbolja za nadutost i zatvor.

Zdrava creva su ključ jakog imuniteta, dobrog raspoloženja, ali i lepog tena. Upale, kao razni oblici poremećaja gastrointestinalnog trakta ometaju pravilno funkcionisanje ovog organa.
U slučaju bilo kakvih problema sa stanjem creva, apsorpcija mnogih hranljivih materija je takođe poremećena, što dovodi do nedostatka vitamina i minerala. Osim toga, crevni mikrobiom je odgovoran za sintezu nekih vitamina, poput B grupe, kao i za proizvodnju serotonina, hormona radosti.

Prirodan način da zaštitite zdravlje creva jeste pravilna ishrana, a ove namirnice u tome najviše pomažu…

Zeleno povrće

Najvažnije među namirnicama koje su dobre za creva jeste zeleno povrće. Dobre su sve vrste kupusa, uključujući kineski, spanać, celer, rukola, lišće i koren maslačka, blitva… Sve ove namirnice su odlični prebiotici.
Prebiotici su veoma važni za zdravu crevnu mikrobiotu, a koja je ključna za dobar imunitet, opte zdravlje organizma i optimalan nivo energije. Osim toga, zeleniš je bogat vitaminom C i hlorofilom, moćnim antioksidansima i drugim vrednim hranljivim materijama. Gruba vlakna doprinose pokretljivosti creva, štite od zatvora, čiste creva i oslobađaju telo od viška holesterola.

Mahunarke i žitarice

Smeđi, divlji i crveni pirinač, heljda, kinoja, ječam i proso, kao i sočivo, pasulj, leblebije, laneno seme, čija i susam obezbeđuju našem telu obilje minerala, aminokiselina i vitamina. Što više hrane u ishrani sadrži rastvorljive i nerastvorljive (gruba vlakna), creva će boilje funkcionisati.

Voda i čaj nisu istoVažno je da znate da čaj, kafa, sokovi i gazirana pića ne samo da ne mogu da nadomeste vodu, već, naprotiv, izazivaju još veću dehidraciju. Samo čista voda je korisna. A ukoliko volite različite arome, možete joj dodati listove mente, sveže bobice ili krišku limuna.
Voda

Tečnost je neophodna za normalno funkcionisanje creva. Kada hrana koja obiluje nerastvorljivim vlaknima upije vodu, ona nabubri i u takvom stanju se „spušta“ niz creva i praktično ih čisti od ostataka hrane, štetnih patogena i slično. Još jedno važno svojstvo vode jeste njena sposobnost da daje elastičnost tkivima. Nije tajna da je ljudsko telo 80 odsto vode, pa se bez nje tkiva suše i postaju „žilava“. Adekvatna hidratacija omogućava zidovima creva da se lako rastežu i skupljaju i tako ih štiti od oštećenja.

Fermentisana hrana

Obogatite jelovnik hranom bogatom probioticima – mikroorganizmima koji održavaju zdravu ravnotežu mikrobiote u crevima. Ovi proizvodi uključuju svu fermentisanu hranu: kiseli kupus, jabukovo sirće, miso supu, kisele krastavce, kombuhu i drugu. Fermentisana hrana povećava ravnotežu prijateljskih bakterija u mikrobioti, što pomaže da cse zaustavi razmnožavanje patogena u crevima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nadutostcreva
Komentari (0)
Dodaj komentar