CDU Angele Merkel loše prošao na izborima

BERLIN – Hrišćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel pretrpela je danas poraze na važnim izborima u dve nemačke pokrajine, što dovodi u pitanje izglede lidera stranke Armina Lašseta da postane premijer na saveznim izborima u septembru.

Izborima za zakonodavna tela u jugozapadnim pokrajinama Baden-Virtemberg i Rajnland-Pfalc počeo je izborni maraton koji će kulminiratim saveznim izborima 26. septembra, piše AP.

Pored nezadovoljstva zbog usporenog početka vakcinacije, sa ograničenjima protiv korona virusa koja se samo postepeno olakšavaju, a broj zaraženih ponovo raste, CDU je pogođena u poslednje dve nedelje navodima da su dva poslanika profitirala od dogovora o nabavci maski na početku pandemije korona virusa.

U Baden-Virtembergu, stranka Zelenih su sa 31,5 odsto glasova povećala je prednost od pre pet godina nad konzervativnom CDU, koja je pala na 23 odsto.

U susednoj pokrajini Rajnland-Pfalc Socijaldemokratska partija (SPD) ponovo je bila prva sa 33,5 odsto glasova ispred CDU-a, koji je na današnjim izborima obezbedio samo 25,5 odsto glasova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar