U trendu

Kineski medicinski zvaničnik: Nema novih mutacija korona virusa u Kini

PEKING – Svet bi trebalo da se smiri zbog straha od izbijanja nove pandemije, jer najnovija istraživanja nisu pokazala da Kinom kruže nove opasne varijante korona virusa, saopštio je danas kineski medicinski zvaničnik.

Kako je za Rojters rekao profesor na Institutu za mikrobiologiju Kineske akademije nauka i bivši šef Kineskog centra za kontrolu bolesti i prevencije (CDC) Džordž Gao, njegov i rad njegovih kolega objavljen danas u medicinskom časopisu Lancet, pokazao je da se nije pojavila nijedna nova varijanta u prvim nedeljama najnovije epidemije u Kini, nakon što je Peking odustao od politike nulte kovid tolerancije.

„Svet bi trebalo da se potpuno smiri od straha da postoje nove varijante ili posebne varijante koje kruže Kinom. Varijante koje su izazvale infekcije u Kini bile su iste podvarijante omikrona koje su viđene i drugde u svetu“, rekao je Gao.

Studija je analizirala 413 novih slučajeva zaraze korona virusom u Pekingu od 14. novembra do 20. decembra 2022. i otkrila da su svi verovatno uzrokovani postojećim sojevima.

Utvrđeno je da je 90 odsto infekcija uzrokovano poznatim podvarijantama omikrona.

Kina je u decembru okončala politiku stroge nulte tolerancije u borbi protiv korona virusa, koja je trajala gotovo tri godine

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar