CMG: Kinesko tržište robe široke potrošnje otporno uprkos korona virusu

Kineski sektor robe široke potrošnje ostao je otporan uprkos preprekama u lancu snabdevanja i pritisku na ekomomiju izazvanog pandemijom korona virusa, pokazao je izveštaj koji su zajednički objavili „Bain & Company“ i „Kantar Worldpanel“, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

Sektor je porastao za 3,6 odsto na godišnjem nivou tokom prva tri kvartala ove godine, precizirano je u izveštaju.

Izveštaj je analizirao 26 ključnih kategorija koje obuhvataju četiri najveća sektora robe široke potrošnje: upakovanu hranu, piće, sredstva za ličnu negu i za održavanje kuće.

Sektori upakovane hrane i održavanja kuće zabeležili su najveći rast tokom ispitivanog perioda zbog gomilanja zaliha izazvanih pandemijom i povećane brige za zdravlje i higijenu.

Kako je navedeno, više od polovine ukupnog međugodišnjeg rasta robe široke potrošnje u prva tri kvartala 2022. može pripisati upakovanoj hrani.

Što se tiče maloprodaje, e-trgovina je porasla sličnim tempom kao i ukupno tržište robe široke potrošnje, dok su manji formati oflajn prodavnica i onlajn-oflajn (O2O) trgovina bili na udaru epidemije, navedeno je u izveštaju.

Vrednost trgovine onlajn-oflajn trgovina bila je veća 17 procenata u trećem kvartalu nego prošle godine, jer su potrošači pravili zalihe i kupovali potrepštine.

Kako je pokazao izveštaj, i prodavnice prehrambenih proizvoda takođe su ojačale promet.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar