Dr Kisić: Na jednog obolelog ide do 10 njih koji ne znaju da nose virus

Procenjuje se da u svetu na jednu osobu kod koje je potvrđen virus korona, ide pet do 10 osoba koje u sebi nose virus, a da ne znaju, izjavila je zamenica direktora Instituta „Batut“ dr Darija Kisić Tepavčević.

Zato se, ukazala je, i propagira primena opštih preventivnih mera, odnosno svi se moramo ponašati kao potencijalni nosioci infekcije,

Kisić je istakla da od početka epidemije, informacije pokazuju da u najvećem broju slučajeva postoje ili blagi oblici kliničkog ispoljavanja bolesti ili je reč o asimptomatskim slučajevima.

Prema njenim rečima, grupe kod kojih je najveći rizik da dođe do komplikacija, ukoliko se inficiraju, jesu starije osobe i oni sa različitim hroničnim oboljenjima i imuno-deficijentnim stanjim.

„Ali, niko nije zaštićen. Sve osobe koje nemaju imunitet, a došle su u kontakt sa osobom koja ima virus, mogu da se inficiraju, a tok bolesti je nepredvidiv“, upozorila je Kisić.

Ona je napomenula da su u najvećem riziku od obolevanja radno aktivno stanovništvo i mlađe odrasle osobe, koje i imaju najveći intenzitet kontakata, sa većim brojem ljudima, a bez primene mera.

„Uzor treba da nam budu naši najstariji sugrađani, koji su svesni da su u najvećem riziku i najsavesnije se ponašaju“, rekla je Kisić.

Ona je dodala da se i školarci savesno i odgovorno ponašaju, jer se u školama radi o sporadičnim slučajevima zaraze, odnosno nije bilo značajnijeg prenošenja virusa u školskoj sredini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Darija Kisić Tepavčevićviruszaraženi
Komentari (0)
Dodaj komentar