Grupa Air France-KLM smanjuje broj letova za 70-90 odsto

BEOGRAD – Avio-kompanije Air France i KLM smanjiće zbog krize izazvane korona virusom broj letova za 70 do 90 odsto i uvešće mere štednje, navedeno je u saopštenju kompanije.

Trenutno je predviđeno da smanjenje kapaciteta traje dva meseca, a Air France-KLM će nastaviti da svakodnevno prati razvoj situacije i tome će prilagođavati svoje odluke.

Air France će prizemljiti celokupnu flotu Airbus-eva 380, a KLM celokupnu flotu Boeing-a 747.

Grupa Air France-KLM je već preduzela niz snažnih mera kako bi osigurala svoju likvidnost, među kojima je i je tako revolving kredit koji je do sada podignut i iznosi 1,1 milijardu evra, a utvrđene su i dodatne mere štednje koje će obezbediti 200 miliona evra u 2020. godini.

U saopoštenju se navodi da je i pored preduzetih mera, a zbog pogoršavanja situacije izazvane pandemijom i ogromnog smanjenja aktivnosti, vođstvo grupe predvidelo značajno niži finansijski rezultat od onog projektovanog na početku godinje. Grupa, naime, procenjuje da će smanjenje prihoda od putničkog saobraćaja uspeti da nadoknadi za oko 50 odsto, ukidajući prvo varijabilne troškove, a potom uvodeći mere štednje.

Air France-KLM, inače, pozdravlja izjave francuske i holandske vlade, koje su obe navel kako traže modalitete u okviru kojih mogu pomoći kompaniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar