Nikad više zaraženih, a bolnice u Srbiji skoro prazne – kako je to moguće?

Srbija je danas zabeležila rekordan broj novozaraženih od korona virusa, čak 579 za samo 24 sata (juče „samo“ 416), mnogo više nego tokom prva dva talasa kovida-19. Međutim, taj mega-udar skoro da uopšte nije vidljiv u drugim parametrima epidemije u našoj zemlji.

Naime, prema poslednjim podacima na bolničkom lečenju u ovom trenutku imamo 530 pacijenata, dok smo tokom prvog talasa u jednom trenutku dostigli broj od 3.900, a letos tokom drugog čak i rekordnih 4.858 koliko je zabeleženo 15. jula. Tog dana, međutim, u Srbiji je registrovan „samo“ 351 novozaraženi, znatno manje nego danas.

Takođe, sada kada imamo rekordan broj novozaraženih, „samo“ 24 pacijenata je na respiratorima, dok ih je od 7. jula do 10. avgusta uvek bilo iznad sto, a rekord je dostignut 22. jula – čak 205.

Kako bi videli kakva je situacija na terenu, reporteri „Blica“ su obišli Infektivnu kliniku i Institut „Torlak“, međutim, za razliku od slika koje su viđane letos, na ove dve lokacije uopšte nije primećen veći broj osoba. I to sve u Beogradu gde se beleži polovina svih zaraženih u Srbiji.

Dakle, po zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta „Batut“ u poslednjoj dekadi oktobra imamo rekordan broj novozaraženih, ali prilično mali broj onih koji su na bolničkom lečenju, a posebno u teškom stanju na respiratorima.

Kako je objasnio epidemiolog dr Branislav Tiodorović za „Blic“, „kako god brojke izgledale, u pitanju su mladi ljudi od 20 do 40 godina, ali i do 60, koji ne zahtevaju bolničko lečenje, ali zahtevaju maksimalni oprez da se virus ne bi dalje širio“.

„Tako počinje talas, sa tim mladim ljudima koji se ne osećaju loše, ili čak odu da se testiraju, pa tako saznaju da su zaraženi. Pa sigurno imamo više onih koji ne odu kod lekara, misle da će to proći na nogama, a ima i onih sa asimptomskom slikom. Mi u bolnicama još uvek nemamo veliki pritisak, što je dobro sa jedne strane jer imamo vremena da se pripremimo“ objasnio je dr Tiodorović.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

broj zaraženihkorona virusbolnice
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Ustaša

    Ko bre da objavi?Sve su ti to režimske podguzne muve i kvazi novinari, copy/paste sa drugih istih takvih portala.Svi ti silni „zaraženi“ su samo brojke na papiru, naravno da nema nikog normalnog u bolnicama.Ko prati situaciju i zna da sagleda širu sliku, tom je jasno odavno da je ovo velika globalna izmišljotina da bi vakcinaama smanjili populaciju i da nam otmu svu imovinu.Zato se moramo probuditi iz kolektivne hipnoze i boriti se protiv svih koji nisu na strani naroda.

  • Anonimni

    PCR test….sto ne objavite koliko je netacan….pravi test je test na antitela, sve drugo je nepouzdano