Plenković: Hrvatska će do 1. maja imati milion doza vakcina

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da bi Hrvatska do 1. maja trebalo da ima oko milion doza vakcina protiv korona virusa, što je nešto sporije od očekivanja, a dodao je i da je šteta što je najviše cepiva naručila od AstraZeneke jer su oni sada usporili dinamiku isporuke.

„Vlada je do sada naručila 6,8 miliona doza cepiva protiv koronavirusa a do sada je došlo njih oko 430.000. Do 1. maja trebalo bi biti oko milion doza vakcina u Hrvatskoj. Sve je to nešto sporije od očekivanja“, kazao je Plenković za Dnevnik HTV-a.

Smatra i da problemi nastaju u ogromnim naruđžbinama prema farmaceutskim kompanijama, ne samo iz članica EU već i iz drugih zemalja širom sveta.

Naveo je i da je u Briselu iskazao snažan interes Hrvatske da se dinamika isporuka ubrza jer je Hrvatska turistička zemlja koja želi da uđe u turisticku sezonu sa što više vakcinisanih hrvatskih građana i da obezbedi mehanizme na nivou EU da se sloboda kretanja napravi na način koji je siguran, prenosi Hina.

Najavio je i da će Evropska komisija izaći sledeće nedelje s predlogom potvrde za tri kategorije građana – oni koji su ili vakcinisani, ili imaju negativni test ili su preboleli kovid.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar