Srbija i večeras 'Bukom protiv diktature'

Gradjani Srbije su se i večeras tokom policijskog časa, s balkona i prozora pridružili akciji „Digni glas: Bukom protiv diktature“ kako bi iskazali nezadovoljstvo merama preduzetim protiv epidemije korona virusa i političkim odlukama vlasti.

Sedme večeri uzastopno, u 20.05 časova, posle redovnog aplauza podrške zaposlenima u zdravstvu u 20:00, gradjani su udaranjem u šerpe, duvanjem u pištaljke i puštanjem glasne muzike iskazali nezadovoljstvo potezima vlasti.

Na društvenim mrežama gradjani dele snimke na kojima se čuje buka na Zvezdari, Vračaru, Banjici, Bežanijskoj kosi, Žarkovu, Novom Beogradu i u drugim naseljima Beograda.

Protesti bukom u osam i pet na koju su pozvali inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ i Građanski front, održavaju se i u ostalim gradovima širom Srbije.

I večeras je, kao i prethodne tri večeri, na nekim mestima organizovana i akcija podrške vlasti u 20:30, uglavnom paljenjem baklji i muzikom s krovova zgrada.

Gradjani Niša i večeras su bukom pokazali nezadovoljstvo vlašću, čule su se petarde, pištaljke, vuvuzele, a bilo je i vatrometa u pojedinim delovima grada.

U toku popodneva tridesetak gradjana okupilo se na niškom Trgu kralja Milana da bi iskazali nezadovoljstvo zbog bakljada i puštanja sa razglasa pogrdnog skandiranja opoziciji.

Nišlije su na Trgu kazale da traže da se prestane s tim „performansima“, a u suprotnom planiraju da nastave proteste.

Gradjani su rekli da nisu članovi ni jedne opozicione stranke i da su se spontano organizovali kako bi iskazali svoj bunt zbog akcija na krovoima njihovih zgrada.

I u Novom Sadu u 20 časova aplauz je bio za lekare, u 20.05 lupanje u šerpe, duvanje u pištaljke i puštanje muzike s balkona, u trajanju od desetak minuta, glasnije nego prethodnih večeri.

U 20.30 čulo se „Hej, hej, Đilase, vrati pare, lopove!“, s razglasa iz pojedinih delova grada, ali ovoga puta, bez baklji i vatrometa, za razliku od prethodnih večeri.

Akcija je održana i u drugim gradovima Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar