Evo šta sve o vama govori položaj u kom spavate

Dobar san i odmor veoma su važni za normalno funkcionisanje organizma, naročito mozga. Neispavanost i umor mogu izazvati mnogo problema, a skoro svako je doživeo da se probudi umoran i neispavan sa bolom u leđima ili vratu ili sa glavoboljom.

Jedna od stvari koja može biti povezana sa navedenim bolovima jeste položaj u kom spavamo. To može uticati i na hrkanje, buđenje tokom spavanja, ali može reći i neke stvari o vašoj ličnosti.

Evo nekih zanimljivosti u vezi sa pozicijom spavanja:

Osobe koje spavaju na stomaku

uglavnom nemirno spavaju i cele noći pokušavaju da se što je moguće prijatnije nameste. Najviše im prija što mekaniji jastuk, a neretko se bude sa bolom u vratu i donjem delu leđa.

Spavanje na leđima

sa rukama blizu tela praktikuje oko 8% populacije, a neka istraživanja pokazuju da su takve osobe po prirodi tihe i uzdržane, sa velikim ambicijama, ali i sa velikim očekivanjima od drugih u okruženju.

Spavanje na leđima sa rukama kod glave

praktikuje oko 5% populacije, a ranija istraživanja pokazuju da takve osobe umeju svakoga da saslušaju i ne žele da budu u centru pažnje.

Spavanje na boku

sa blago nagnutim kolenima prema gudima najčešća je pozicija za spavanje i nju praktikuje čak 40% populacije. Ovu poziciju više praktikuju žene nego muškarci, a pozicija ukazuje na prijateljstvo, toplinu i osetljivost kod tih osoba.

Spavanje na boku sa ispravljenim nogama i rukama uz telo

praktikuje oko 15% populacije, a za takave osobe se navodi da su nepoverljive, nedruštvene i lažljive.

Spavanje na boku sa rukama ispred tela

praktikuje oko 13% populacije, a za takve osobe se kaže da su otvorene i iskrene, ali sumnjičave i tvrdoglave za neke stvari.

Spavanje na boku uz partnera

može pomoći u smanjivanju stresa i za lakši san jer tada telo oslobađa hemikaliju zvanu oksitocin.

Analiza i saveti

Istraživanje je pokazalo – najbolje je bočno spavanje jer se najlakše može namestiti pravilan položaj kičme, dok je to sa pozicijom na leđima ili stomaku dosta teže. Osim toga, osobe koje spavaju na boku imaju manje problema sa hrkanjem.

Trudnicama se preporučuje spavanje na boku, naročito na levom, jer tako beba dobija više krvi i hranljivih materija. Ukoliko trudnica ima bolove u leđima, savetuje se stavljanje jastuka ispod stomaka prilikom spavanja na bok kako bi poduprela težinu.Takođe, i savijena kolena sa jastukom između mogu olakšati spavanje.

Navedena su opšta zapažanja i mišljenja o različitim pozicijama za spavanje. Gde se nalazite i da li možete nešto promeniti – zavisi isključivo od vas. Na kraju se savetuje svima koji konstantno imaju problema sa spavanjem da obavezno posete svog lekara radi konsultacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

položaj za savanje za trudnicePoložaj za spavanjesanspavanjespavanje na bokuspavanje na leđimaspavanje na stomaku
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Iva

    Lepo je lenka sto vas vise glava ne boli jer imate udoban jastuk. Samo ne znam sta da radimo mi sto nemamo tako udoban jastuk, nas ce i dalje boleti vrat i glava.

  • Lenka

    Ja iskreno ne znam kako i na kojoj strani spavam, ali jedno znam da me ne boli više glava niti sam hronično umorna, sad spavam na jastuku koji se prilagođava meni a ne ja, jastuku…