Uočite znake i same kontrolišite tegobe tokom menopauze

Tokom životnog ciklusa žene, dva perioda karakterišu značajne promene hormona koji uzrokuju normalan seksualni razvoj i postizanje sekundarnih seksualnih karakteristika koje odlikuju ženu. To su pubertet, koji označava razvoj polne sfere i pripremanje organizma za period rađanja posle 16. godine života, i prestanak tzv. reproduktivnog perioda, tj. menopauza, kada prestaje mogućnost rađanja i nastaju promene koje vode u starost.

Oko 75% žena prolazi kroz period menopauze sa minimalnim tegobama, ili su one takvog intenziteta da ne ometaju radnu sposobnost, niti utiču na kvalitet života. Međutim, 25% žena ima veoma izražene subjektivne tegobe, koje utiču na radni kapacitet, smanjuju vitalnost i menjaju kvalitet života. Zlatni standard za terapiju kod te populacije žena jeste hormonska terapija.

Akutni simptomi menopauze

Simptom Bliže objašnjenje simptoma
Depresija Tuga, neraspoloženost, nedostatak volje, promenljivo ponašanje
Razdražljivost Nervoza, unutrašnja napetost
Nervoza Tenzija bez razloga
Iscrpljenost Osećaj bezvoljnosti
Valunzi, znojenje Iznenadni osećaj crvenila kože lica, vrata i grudi, manifestuje se kao „eksplozija“ toplote, traje 3-4 min, a praćen je profuznim znojenjem. Iznenadni napadi noćnog znojenja, najčešće pred zoru, mogu biti prvi znaci perimenopauze i mogu trajati godinama pre pojave menopauze.
Srčani simptomi Palpitacije, nepravilan rad srca, nelagodnost u grudnom košu
Poremećaji sna Teško uspavljivanje, ili buđenje pred zoru
Zglobovi i mišići Bolovi u svim zglobovima i mišićima
Suvoća vagine, pečenje Problemi pri seksualnom odnosu
Urinarni simptomi Često mokrenje, nemogućnost zadržavanja mokraće pri kijanju, kašljanju ili smejanju
Poremećaji seksualnosti Gubitak želje za seksualnim odnosom, bolan i neprijatan odnos

Samokontrola izraženosti tegoba tokom menopauze

Simptom Stepen težine simptoma
Depresija 0 1 2 3 4
Iritabilnost 0 1 2 3 4
Anksioznost 0 1 2 3 4
Iscrpljenost 0 1 2 3 4
Valunzi 0 1 2 3 4
Srčane tegobe 0 1 2 3 4
Poremećaj sna 0 1 2 3 4
Zglobovi i mišići 0 1 2 3 4
Suvoća vagine 0 1 2 3 4
Urinarni sindrom 0 1 2 3 4
Poremćaji seksualnosti 0 1 2 3 4

0 – nema
1 – blago
2 – osrednje
3 – značajno
4 – teško izdržljivo

Ukoliko je ukupan broj bodova veći od 44 (što je maksimalan broj bodova), apsolutno je indikovana primena hormonske terapije, ukoliko udružene bolesti ne sprečavaju njenu upotrebu (karcinom dojke, endometrijuma, infarkt mozga ili srca).

Ako je broj bodova od 22 do 44, treba se obratiti za pomoć nadležnom ginekologu i endokrinologu.

Za broj bodova manji od 22, neophodna je procena faktora rizika za neke bolesti kao što su: bolesti kardiovaskularnog sistema, osteoporoza, Alchajmerova bolest, prema podacima iz porodične anamneze.

Iz tabele se jasno vidi da su akutni simptomi naglog prestanka rada jajnika:

  • Vazomotorni simptomi: topli talasi, znojenje, poremećaj sna
  • Razdražljivost, nervoza, depresija, osećaj nedostatka volje i stalnog umora
  • Urogenitalni simptomi: suvoća vagine, bolan seksualni odnos, često mokrenje

Srodni članci:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ciklusinternaklimaksklimakterijummenopauzamenstruacija
Komentari (22)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Sasvim su mi poznate sve propratne neprijatnosti menopauze. Pribajte caj virak ili biserak. Znatno ce vam ublaziti preznojavanje i smiriti nervozu i nesanicu. Oko 2 l caja hladnog ili toplog svakog dana. Valunzi ce nestati. Provereno. Pozdrav i sa srecom!

  • Ljiljana Cvetić

    Poštovani, mene interesuje da li je normalno da sam dobila valunge posle skoro 5 god. otkako nemam menstruaciju. Imam 53 god. Malo me muči i nesanica. Hvala unapred na odgovoru. Pozdrav

    • Anonimni

      Dali je moguce da je menopavza kod 33 godine jel ovi simptomi su svi moji, sve to imam….

  • Milka Tomić

    Ja se borim sa neprijatnim simptomima već pet godina. Do sada sam se nekako s tim nosila, ali u poslednje vreme sve mi to teže pada. Valunzi me rasturaju, nervoza, a o nesanici da ne pričam. Ja sam imala operaciju 2008. – materica i jajnici su povađeni, nalaz je bio uredan, što je najvažnije. Sve sam isprobala preparate na biljnoj bazi, ali to meni nije dalo uspeha. Dok sam koristila flastere, u početku bilo je super 6 mjeseci, ali sam zbog drugih kontraindikacija prekinula. Imate li neki savet ili lek za mene da mi preporučite? Pozdrav.

  • Hana Marinović

    Imam 51 godinu. Po prirodi sam uvek bila nervčik, ali sam imala i manjak samopouzdanja. Borila sam se sa tim problemima, kako sam umela i znala (Ovan-Devica) dok sam bila mlađa, a onda je došlo do razvoda posle 16 godina, stresovi zbog smrti majke, bombardovanje, sin adolescent, novčani problemi, problemi na poslu i kao da se sve odjednom sručilo na mene. Posustala sam i upala u blaži oblik depresije. Ta spoznaja me dotukla. Pre svega, zbog doživljavanja tog stanja kao poraza pred životom, sobom, ljudima. Ugojila sam se. Pa onda oslabila, da bih se posle tri godine ponovo vratila na prekomernu težinu. Odjednom, nije mi više stalo da oslabim, nemam volje, a i ne vidim smisao. Od nečeg treba da se umre, a i ja nisam više u mladosti iako sam vrlo mladolika, visoka, vodim računa da se adekvatno odevam s obzirom na težinu, da budem uredna, ali…. Nešto sreću kvari, kako kažu ljudi. Uz sve nabrojano, živim kao podstanar, jer ne umem da se dogovorim sa rođenom sestrom. Tresu mi se ruke uvek kada se nešto bitno dešava, a znojim se uvek kada dođem na posao, vrlo intenzivno. Kod kuće je sve u redu. Koristim nekakve antidepresive, nosim pamučnu odeću, održavam ličnu higijenu redovno, ali čim koraknem u radni prostor, počinje enormno znojenje. Šta da učinim?

  • Ljubica Vlatković

    Članak je izuzetan! Vaše objašnjenje i tabele idealne, članke pojedinih ginekologa čitala sam sa zaprepašćenjem, bukvalno (nema nam spasa). Međutim, jedini članak koji sam pročitala je opuštajuci i tako i treba. Priroda dala – priroda uzima. Verujte, ne pametujem mnogo, imam 51 god i 8 meseci. Simptomi su počeli pre 4-5 godina, nimalo prijatno (neredovne menstruacije, imaš redovno pa nemaš 1,5 mesec, opet 2-3 imaš – nemaš 3 i baš se poradujem i opet dobijem. Verujte, mene nije strah ne dobiti, u meni je strepnja – dobit ću. Evo, 5 meseci i 6 dana od poslednje (ako računam 30 dana, međutim dobijala sam do 26-27 dana u proteklom periodu. Drage moje, i ja sam kao i vi! Samo žena! Ne plašim se starosti, kilaža mi je idealna i u odličnoj sam formi. Kada sam izračunala poene, oko 20-21. Borim se i pokušavam samokontrolu, rad i izlazak iz kuće. Problem sa vrućinama imam veoma retko, ali najveću bitku bijem sa nesanicom. Ubija me, jer ja ne mogu noću da zaspim i niko u porodici ne veruje da nisam spavala. Mislite da mi je lako? Strašno, ne uzimam lekove za spavanje, uzimam redovno bromozepam, i to već po navici, oligovit, limun i med, kalcijum hranom ili šumeći. Znam da tu reči ne pomažu, ali samo jedno budite sigurne – proći će! Čaj od majčine dušice deluje umirujuće, na 200 g 1 supena kašika na prazan stomak i pred spavanje, osveži i umiri. Sladite medom. Osoba koja nema strah nije na normali jer je i strah sasvim normalan kod normalnih. E, sada da poželim dobro jutro i stručnom timu i samo jedno pitanje: da li sam u menopauzi pošto nisam dobila 5 meseci i 8 dana, tj. kolika je procentualna mogućnost da više nema bolnih menstruacija i da se ponovo vratim na mladost? Molim vas za mali savet, a vama, drage ženice, želim lep dan, i biće ih, i da postanete bake (ako niste) jer ja u januaru očekujem i drugog unuka. Verujte, ni meni nije lako, ali psiha najviše odrađuje svoje. Lep pozdrav.

  • Draginja Mitrović

    Imam tegobe već treća godina: često znojenje i nesanica, na svaka 2-3 sata se budim. U poslednja dva meseca nemam više takvo znojenje i spavam bolje, ali imala sam je 1. avgusta zadnji put, eto, već tri meseca nemam. Pa se pitam da li ću je još dobiti ili neću više. A zadnjih nekoliko dana pojavili su mi se i bolovi u kolenima i leđima, ali sad šta je, tu je, još uvek može da se izdrži. Godine čine svoje.

  • Draginja Mitrović

    Imam 47 god. Zadnji ciklus sam imala 1. avgusta. Već tri meseca nemam, da li sam ja već ušla u menopauzu ili ću dobiti još mesečni period? Hvala.

  • Elza Ristić

    Odlično, poučno, ali pitam se kako pomoći sebi. Doktor kaže: „To je normalno i morate proći kroz to, kao i vaše mama i baka“. Imam 47 i užasno sam emotivna – kao napola luda mogu plakati zato što lišće opada, a osim toga imam grčeve i stalnu potrebu da istežem mišiće i sve zglobove. O spavanju da ne govorim. Kako preživjeti, a da ne izludiš cijelu familiju? Osjećam se kao idiot, nenaviknuta da se samokontrolišem.

  • Gordana Pavlović

    Imam 51 god. i već 5 god. nemam ciklus. Prvih godinu dana sam se osećala kao zmaj, a onda su počeli naleti vrućine koji su se smenjivali sa naletima jeze, bukvalno na 5 minuta.

  • Jadranka Glumičić

    Ma lako je reći ne mislite. Ja ne razmišljam o godinama u kojima sam, potpuno mirno sam prihvatila odlazak dece jer su osnovali svoje porodice, posla koliko imam stižem da odradim. Ipak, imam more problema – neprekidno znojenje bez talasa vrućine, bolove u zglobovima i kičmi, jutarnju ukočenost koja traje više od sata, glaukom. Živim na 4. spratu bez lifta, dok dođem do kuće – padam. E sad, posle svega, misli pozitivno. Ko bi me mogao naučiti kako?

  • Katarina Blaz

    Pošto već nemam 1 godinu mjesečnicu, da li je normalno da ponovo dobijem, jer imam sve simptome? Unaprijed veliko hvala i samo tako nastavite!

  • Ljiljana Ljub

    Imam 49 godina i u velikoj meri osećam simptome menopauze. Menstruaciju nemam već godinu dana. Lako je davati savete tipa „budite srećni, smejte se“, to ne pomaže, jer u nama i psiha i telo stare, a životni problemi nadolaze i to su godine kada se vi ne možete nositi sa njima kao kada ste bili mladi. Ja sam koristila tablete na bazi aloje i znatno mi je bilo bolje, povratila mi se devojačka svežina i lepota u licu. Ali, čim prestajete da uzimate neke biljne preparate, svi simptomi se vraćaju, mada u manjoj meri. Još jedan dobar predlog mogu da dam ženama, a to je da se bave intenzivno fizičkim aktivnostima, kao npr. odlazak u teretanu, planinarenje. Nemojte to da radite penzionerski, gledajte da se dobro izmorite, oznojite, ne štedite svoje telo. Važno je da omršavite i da povratite veru u lepotu vašeg lica, pogleda, osmeha. Telo se u menopauzi najviše deformiše, postajemo punačke ženice, a to niko ne voli. Još nešto da dodam, seks će biti mnogo lepši kada opet počnete da se sebi dopadate gledajući se u ogledalo. Pozdrav!

  • Nada Stojadinović

    Puno vam hvala na ovoj temi, puno mi pomaže da prepoznam šta mi se dešava, jedino mislim da treba više saveta u vezi sa preventivom. Imam 49 godina i do sada nisam naročito trpela zbog svojih godina i promena koje mi one donose, samo zbog velike angažovanosti i posvećenosti. Imam lep posao, dragu decu, intimnu ljubav kao i savršenu ravnotežu između svega pomenutog. Pa, srećno!

  • Ivanka Ristić

    Imam sve siptome i kad saberem preko 40 poena. Očajna sam, jer jako teško podnosim sve navedene probleme iz tabele. Tražila sam savet od ginekologa, ali za hormonsku terapiju imam povećanu kilažu sa kojom se teško borim i ne mogu da oslabim, tako da mi ginekolog nikako ne može pomoći dok ne skinem 20 kg. Imam 55 godina i ne znam kako da se izborim sa ovim problemima.

  • Marija Geleva

    Izvanredan je tekst. Mislim da neke simtome treba razraditi detaljnije. Imam 53 godine i do 52, kad sam izgubila menzis, apsolutno nisam osećala ništa, a poslednja godina je pakao, naročito znojenje i preskakanje srca.

  • Miriam Šmit

    Članak je jako dobar, ali moram, kao i gospođa Petrović, da pitam kako se može pomoći? Živim u Beču, ovde su mogućnosti velike da se nabavi pravi preparat. Puno pozdrava!

  • Vera Savić

    Tekst je odličan. Imam 58 godina i uglavnom sve ove simptome imam. Neki su izraženiji, a neki su slabijeg intenziteta. Ne obraćam puno pažnje na to. Ne patim od problema vezanog za starenje, stajanja pred ogledalom i brojanja svake bore. Izgledam bar deset godina mlađe, tako mi kažu drugi. Samo se ne treba opterećivati starošću. Pustite da priroda radi svoje, a vi, moje drage dame, samo opušteno, uživajte u svakom danu koji je pred vama.

  • Dragana Ilić

    Vrlo poučno. Teško je svakoj od nas da prizna da smo na vratima koja vode u hodnik starosti. Imam 46 godina, svesna sam svih, već prezentovanih simptoma. Uz pritajeni strah i nadu da će ubrzo proći pokušavam da ne mislim na menopauzu i pokušavam da se ponašam kao i pre deset godina. Kad dobijem napad vrućine, popijem čašu vode, izađem na prozor. Problem je samo vrtoglavica ili pak pritisak kad imam osećaj da padam, ali na svu sreću traje par minuta. Normalno, lenja sam da se posavetujem s lekarom pa mi ovakav vid komunikacija zaista dobro dođe. Nadam se da će biti još korisnih informacija za nas – žene u najboljim godinama.

  • Jovana Petrović

    Odličan tekst. Pitam se samo, ako neko ima sve simptome menopauze, jako izražene i teško se s tim nosi, težak je i za okolinu, šta da se uradi u tom slučaju? Kad će svi simptomi proći i kako?

  • Vesna Đokić

    Članak je izvanredan i sebe sam, naravno, pronašla u njemu. Imam jedan savet za sve svoje ispisnice (47 godina mi je). Kad god dobijem napade vrućine, nervoze ili nečeg sličnog, najbolji lek su smeh i rad. Okrenite se oko sebe, volite svoje bližnje i učinite nešto za njih, jer tek kad prestanete da mislite na sebe, iskreno i duboko ćete voleti druge. Ne dopustite sebi žalopojke i već stereotipne fraze „konačno hoću nešto da uradim za sebe“. Čitav život radimo za sebe i ono što mi mislimo da je normalno i u redu. Puno pozdrava svima, glavu gore i osmeh na lice. Hvala Bogu, dočekale smo i ove godine, valjda ćemo postati svekrve, tašte i bake. Uostalom, ovo što se nama danas dešava, dešava se milionima žena.

  • Olivera Milosavljević

    Zahvaljujući vašim člancima o menopauzi prepoznala sam neke od navedenih simptoma. Samo tako nastavite i trebalo bi da pokrenete seriju članaka koji bi edukovali žene koliko je bitno posećivati ginekologa i koliko taj pregled nije strašan, a može da pomogne da se na vreme otkriju neke tegobe za koje niste ni svesni da ih imate.