Rana menopauza i hronični umor

Istraživači su nedavno ustanovili međusobnu povezanost rane menopauze i sindroma hroničnog umora.

Smatra se da savremene žene (sa savremenim načinom života) prosečne starosti 40 godina imaju dva do četiri puta veću šansu za sindrom hroničnog umora, navode istraživači Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Studija je uspela da pronađe vezu između rane menopauze i sindroma hroničnog umora, jedino nije mogla da odredi koje stanje dovodi do drugog i da li postoji još neki faktor koji može izazvati oba stanja.

Istraživanje je obuhvatilo 84 žene sa sindromom hroničnog umora i kontrolnu grupu od 73 zdrave žene, dajući informacije o njihovom ginekološkom zdravlju. U odnosu na žene iz kontrolne grupe, žene sa sindromom hroničnog umora imale su čak 12 puta veću šansu za karlični bol (koji nije u vezi sa obilnom menstruacijom) i prekomerno menstrualno krvarenje.

Žene sa sindromom hroničnog umora, njih 57%, koristilo je hormone za lečenje neredovnih menstruacija, simptoma menopauze ili zbog gubitka koštane mase, dok je malo njih koristilo hormone za pospešivanje trudnoće i rađanje.

Veći broj ovih žena imao je najmanje jednu ginekološku operaciju (66), pri čemu je najčešći tip operacije bio histerektomija, a razlog ove operacije bilo je obilno krvarenje. Sa druge strane, od žena iz kontrolne grupe svega su 32 imale neki vid operacije.

Žene sa hroničnim umorom imaju raniju menopauzu u odnosu na žene iz kontrolne grupe, ali razlika nije značajna.

Autor studije navodi da istraživanje povezuje sindrom hroničnog umora sa bolom u karlici i ginekološkim stanjima kao što su endometrioza i menstrualna abnormalnost, ali ne pokazuje povezanost hroničnog umora i rane menopauze.

Kao zaključak, navodi se da doktori moraju da vode računa o simptomima hroničnog umora kod žena koje imaju ginekološke ili karlične probleme. Bitni simptomi su hronični umor mišića, bol u zglobovima, spavanje, memorijske poteškoće, kao i pogoršanje ovih simptoma nakon određenih napora.

Napomena

Istraživanje je još jedan dokaz da je čovečji organizam složen, da su mnoga stanja i simptomi povezani i da stres i hronični umor negativno utiču na zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hronicni umorhronični umor i zdravljemenopauzarana menopauzauzroci rane menopauze
Komentari (0)
Dodaj komentar