Dozvoljeni nivo stresa

Stresu smo svi izloženi i stresne situacije na sve nas utiču manje-više loše. Ipak, postoje situacije kada nam je stvarno previše i kada više nemamo snage da se izborimo sa stresom – velika je razlika između toga da se zbog nečega iznervirate i toga da vam zbog konstantnog stresa toliko opadne imunitet da završite u bolnici. Samo, kako odrediti kada nam je previše? Kako odrediti tu granicu kada bi trebalo da stanemo i da se spasavamo, da nam zdravlje ne bi bilo nepovratno upropašćeno – kako, kada smo stresnim situacijama svakog dana izloženi? Da li je uopšte moguće na neki koliko-toliko pouzdan način otkriti da ne možemo više pre nego što se srušimo, a ne posle toga, kako to obično biva? Moguće je.

Dozvoljeni nivo stresa, da ga tako nazovemo, varira od osobe do osobe, tako da u tom smislu neku granicu nije moguće postaviti. Srećom, to nije ni neophodno – dovoljno je da procenite kako se sami osećate. Evo i kako. Nije neobično da se posle napornog dana osetite „pregaženo“ – nije ni neobično, niti za zabrinjavanje. Ipak, ako se „pregaženo“ osećate više od nekoliko dana zaredom, to je siguran znak da ste dostigli svoju granicu. Šta tada?

Tada je neophodno spustiti loptu. Češće govorite „ne“, oslobodite se dela neprijatnih obaveza koje uopšte ne volite, više šetajte, više izlazite iz kancelarije. Međutim, ne možete to da uradite jer (ubacite razlog po izboru – previše je posla pa ne možete da ga napuštate, ne možete zbog dece, ne možete jer morate o nekome da vodite računa…) – u ovakvoj situaciji, možete i morate. Time štitite svoje zdravlje i svoj život. Posao nećete moći da obavljate ako zbog hronične iscrpljenosti i stresa završite u bolnici, isto kao što tada nećete moći ni o kome da se brinete. I zbog sebe i zbog drugih morate voditi računa o sebi i ne naprezati se preko sopstvenih krajnjih granica.

Osloboditi se stresa ne možete. Ipak, kada je neophodno, možete smanjiti meru stresa u svom životu – a tada ćete, nakon perioda oporavka, otkriti da možete da bez većih problema obavite i ono što vam je, hronično „pregaženoj“, jednostavno bilo preteško.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar