Kilogrami i stres

Povećana telesna težina može biti prouzrokovana različitim faktorima: naslednom sklonošću, hormonskim poremećajem, menopauzom itd. Najnovija istraživanja problema gojaznosti pridodala su ovoj listi još jedan, i to, čini se, značajan uzrok: u pitanju je stres.
Poznato je da mnogi ljudi u napetim situacijama posežu za vratima frižidera, nesvesno „jedući“ svoju nervozu kroz bogato aranžiran tanjir; no, ne morate biti u ovoj grupi da biste se ubrajali među rizične slučajeve, koji na bazi stresa dobijau suvišne kilograme.
Dejstvom stresa na fiziologiju ljudskog organizma pozabavila se dr Pamela Pik, profesorka Medicinskog koledža Merilendskog univerziteta. Prema njenim saznanjima, glavni „krivci“ za iznenadnu glad u situacijama nervoze, straha ili opasnosti jesu dva hormona – adrenalin i (specijalno) kortizol.
Lučenje ovih hormona svojevremeno je imalo funkciju da pripremi organizam za odbranu u slučaju egzistencijalne ugroženosti. Danas su situacije „ugroženosti“ poprilično drugačije: to ne mora biti fizička opasnost već sukob sa šefom, problemi sa decom, neprijatna scena u gradskom prevozu. U svim pomenitim slučajevima hormoni stresa se podjednako luče.
Nivo adrenalina se brzo smanjuje sa slabljenjem faktora stresa, ali kortizol ostaje u povećanoj količini duže u organizmu. Pošto je za telo količina ovog hormona znak da je potrošeno mnogo energije u situaciji fizičke odbrane, prirodno je da se javlja glad, iako u većini stresnih situacija energija nije zaista potrošena. Tako dolazi do uvećavanja telesne težine, karakterističnog posebno za osobe koje se nalaze pod stalnim pritiskom.
Tipično gojenje izazvano faktorom stresa očituje se u dobijanju viška kilograma „oko struka“. Ovaj sloj zove se „toksična težina“, jer je u vezi sa nastankom srčanih oboljenja, visokog pritiska i dijabetesa.
Bez obzira na ovako neveselu sliku, ne treba paničiti. Put ka zdravijem životu vodi kroz pravilnu ishranu, puno kretanja i vežbanja i, iznad svega – eliminisanje stresa (ma koliko ovo poslednje zvučalo nemoguće).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar