Opustite se (za „živahnije“ osobe)

Stalno vam govore da treba da se opustite. Ma, znate to i sami, ali vam nikako ne uspeva. Prijateljica vas nagovara da idete s njom na jogu, ali, iskreno rečeno, nemate vi živaca za to. Joga zahteva određenu dozu strpljenja, a vama baš to nedostaje. Treba vam nešto da se „ispucate“ (i da, po mogućnosti, pri tom ne provrištite na svoje bližnje i daljnje), a ne „neka tamo meditacija i vežbe disanja“.
Vežbanje vam i te kako može pomoći da se opustite i da svu negativnu energiju izbacite iz sebe. Pošto ste temperamentna osoba, verovatno bi vam prijala neka od „živahnijih“ aktivnosti, a takvih je zaista mnogo: vožnja bicikla, trčanje, aerobik, borilačke veštine, kalinetik, akvabik… Ovog puta, izdvojićemo dve međusobno veoma različite aktivnosti: borilačke veštine i akvabik.
Borilačkih veština ima mnogo; među najpoznatijima su karate, džudo, aikido, te-kvon-do, kung-fu… Pored toga što će vam ojačati mišiće i oblikovati telo, bilo koja od ovih aktivnosti naučiće vas osnovnim metodima samoodbrane. Osim toga, s obzirom na ojačalo telo, steći ćete i samopouzdanje, što će smanjiti verovatnoću da postanete nečija žrtva (nasilnici češće napadaju nesigurne osobe). Od opreme su vam potrebni udobna odeća i obuća (najčešće trenerka i patike, kimono nije obavezan; možete vežbati i bose) i dva ili tri sata nedeljno, zavisno od broja treninga.
Akvabik (nešto kao aerobik u vodi) je sasvim drugačiji. Neće vas naučiti samoodbrani, to je sigurno. Međutim, i od akvabika ćete steći samopouzdanje, jer će vam učvrstiti telo i, pošto se sve vežbe rade u vodi, veoma lepo ga oblikovati. Dodatni plus je to što se akvabikom mogu baviti i „prijatno popunjene“ dame, jer voda smanjuje osećaj težine i opterećenje mišića. Za razliku od borilačkih veština, povrede prilikom akvabika praktično ne postoje; akvabik bi trebalo da izbegavaju jedino dame osetljive na infekcije urogenitalnog trakta, jer se mnoge od njih mogu preneti prilikom boravka u bazenu, a ni prohladna voda neće baš smanjiti osetljivost. Oprema? Kupaći kostim (uzmite u obzir da ćete prilično skakutati, pa bi jednodelni kostim mogao da se pokaže kao praktičniji) i tri sata nedeljno.
Koju god od navedenih aktivnosti da izaberete kao ventil za frustracije svakodnevnog života, vrlo brzo ćete primetiti da se manje nervirate i da vas bes brže prolazi. A i onaj simpatični kolega mogao bi da obrati više pažnje na vaše lepo oblikovano telo… Ko šta voli, nek izvoli!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar