Praznici i društveni stres

Svako ko je imalo sklon stresu i nervozi, svestan je da praznici, vikend ili godišnji odmori nisu uvek nešto čemu se treba bezuslovno radovati. Upravo tada ispliva na površinu stres izazvan preteranim socijalizovanjem. Treba sve ispoštovati iako se za to ima jako malo vremena, a u nekim slučajevima i volje. Tu je na prvom mestu porodica, pa zatim večere sa najbližim prijateljima, ručkovi, okupljanja sa nekadašnjim školskim drugovima i komšijama. I kada se sve ovo uzme u obzir, postavlja se pitanje: kako izdržati sve to, a pri tom se i dobro zabaviti?
Za neke je praznik izuzetno stresan period, jer može doći do brojnih neprijatnih situacija na koje je nemoguće uticati. Da li će vam neko reći nešto ružno ili reći nešto ružno o vama, hoće li vam postavljati pitanja na koja nemate odgovore? Uprkos našem strahu, ovakve situacije su neizbežne. Svet je prepun ljudi koji namerno postavljaju neprijatna pitanja, previše zabadaju nos u ono što ih se ne tiče, jer im se niko jednostavno nije suprotstavio i pokazao gde im je zapravo mesto. Kako vam sve to ne bi upropastilo praznike ili dane odmora, prvi korak svakako predstavlja vaše prihvatanje tih činjenica, a zatim usredsređivanje na to kako se lepo zabaviti.
Najpre, razmislite o svim neprijatnim stvarima koje ćete možda čuti od drugih ljudi, a koje će biti upućene i vama. Skupite hrabrost, stanite ispred ogledala i izgovorite ih. A zatim se dobro pogledajte i odgovorite na ta postavljena pitanja ili komentare. Nekim osobama cela ta improvizacija teško pada, koliko i prave situacije. Ukoliko je tako, potrudite se malo više, jer možda upravo ono što vas sputava jeste to što vi previše obraćate pažnju na tuđa osećanja? Ili jednostavno ne osećate potrebu da bilo kako odgovorite? Sve je to u redu. Zato kada se nađete u ovakvim situacijama, po vas je najbolje da odgovorite tako da VI budete zadovoljni odgovorom, a ne da obraćate pažnju na to kako će okolina reagovati. Ako vam neko npr. kaže "čini mi se da si nabacio koji kilogram", vi samo smireno odgovorite: "Desi se to svima nama, kad tad, zar ne?" Zatim podstaknite razgovor u smeru koji vama odgovara. I ne morate uvek da se nadovezujete na tuđe teme, već slobodno prekrenite razgovor u pravcu koji vama odgovara, ne bojte se, nije to nikakav bauk.
Još jedna dobra tehnika je da stanete pred ogledalo i kao vežbu ponavljate: "Izvinite, ali upravo sam video nekoga sa kim ne mogu da ne porazgovaram". Pre toga nađite nekoga u masi sa kim biste voleli stvarno da porazgovarate i uputite se u smeru u kom se nalazi ta osoba. Čak i ako je to nepoznata osoba, nemojte se ustručavati. Učtivo se predstavite, udelite koji kompliment i tako započnite razgovor koji vas neće izložiti stresu. Neka vam ova tehnika posluži kao svojevrsni zaštitni paravan, koji možete upotrebiti bilo kad i onoliko često koliko to želite. A ukoliko vam, usput, padne još nešto na pamet, ne bojte se da improvizujete i to iskoristite. I uvek imajte na umu da je najbitnije da se vi osećate opušteno i zadovoljno.
Zato je vrlo važno da čovek bude svestan realnosti i da ne dozvoli nevažnim stvarima da ga nerviraju i da mu ugrožavaju zdravlje i život. Treba da im se suprostavi i da ih prevaziđe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

praznicni stres
Komentari (0)
Dodaj komentar