Dodatne količine kalcijuma i srčana oboljenja

Da li se kod starijih žena koje uzimaju dodatne količine kalcijuma kako bi ojačale svoje kosti povećava rizik od pojave srčanih oboljenja?
„Suplementi kalcijuma, sa vitaminom D ili bez njega, uglavnom povećavaju rizik od pojave kardiovaskularnih problema, posebno srčanih udara“, kaže istraživač Jan Rid, profesor medicine i endokrinologije na Univerzitetu Oukland, Novi Zeland. „Preispitivanje uloge kalcijum suplemenata u kontroli osteoporoze jeste opravdano.“
Istraživači su reanalizirali podatke istraživanja Inicijative za zdravlje žena (Women’s Health Initiative – WHI), tj. uticaj kalcijuma i suplemenata vitamina D. Prvobitno istraživanje koje je obuhvatilo ispitivanje 36.000 žena, nije ustanovilo da se rizik povećao kod onih žena koje su uzele 1000 miligrama kalcijuma i 400 internacionalnih jedinica vitamina D na dan u poređenju sa nasumično izabranim ženama koje su uzimale placebo.
Pa ipak, neke od ovih žena su privatno uzimale suplemente kalcijuma, što bi moglo da zamaskira početne nalaze.
Dr Rid je, sa kolegama, posmatrao podgrupu od 16.718 žena koje nisu na svoju ruku uzimale kalcijum od početka istraživanja. Prema ovim analizama, žene koje su uzimale kalcijum i vitamin D bile su izložene većem riziku od pojave srčanih oboljenja, posebno srčanog i moždanog udara.
Kalcijum i rizik od srčanih oboljenja
Istraživači kažu da su iznenadne promene nivoa kalcijuma u krvi odgovorne za povećanje rizika kod osoba koje uzimaju suplemente, što znači da su žene koje su već imale kalcijum u krvi zbog lične upotrebe suplemenata, imune na ovaj nagli skok.
„Visok nivo kalcijuma u krvi može dovesti do abnormalne koagulacije i većeg rizika od srčanog udara“, kaže Suzan Štainbaum, direktor klinike za srčana oboljenja žena bolnice u Njujorku.
Ona naglašava: „Ako kod neke žene postoji veći rizik od pojave srčanih oboljenja u odnosu na rizik od osteoporoze i preloma, onda te žene ne bi trebalo da uzimaju dodatne količine kalcijuma“.
Faktori rizika koji mogu dovesti do bolesti srca uključuju: visok krvni pritisak, visok nivo holesterola, dijabetes, pušenje, gojaznost, sedeći način života i nasledne bolesti. „Razmislite dva puta o uzimanju kalcijuma ako ste izloženi riziku od pojave srčanih oboljenja, ali ovo istraživanje nije donelo konačan odgovor“.
Drugačija mišljenja
Džoan Menson, autor istraživanja, ne slaže se sa tim. „Ovo je selektivna reanaliza određenih podgrupa istraživanja o kalcijumu i vitaminu D. Sve u svemu, nije bilo dokaza o povećanju ili smanjenju rizika od koronarnih bolesti i moždanog udara pri korišćenju kalcijuma i vitamina D“.
Dr Goldberg, direktor programa „Žensko srce“ iz medicinskog centra u Njujorku, kaže da bi žene trebalo da paze koliko kalcijuma uzimaju kroz redovnu ishranu, a koliko kroz suplemente, kako bi izbegle prevelike količine ovog minerala.
„Izračunajte koliko kalcijuma unosite u organizam preko hrane, a ostalo nadoknadite suplementima, tako da ukupna količina unesenog kacijuma ne prelazi 1200 miligrama na dan kod žena starijih od 50 godina“, kaže dr Goldberg. „Žene bi trebalo da se pozabave rizikom od pojave srčanih oboljenja tako što bi im se procenili faktori rizika. Unošenje kalcijuma nije jedini pokazatelj srčane bolesti.“
Ponovo se potvrđuju stara mišljenja da ne treba preterivati sa „veštačkim unosima“ vitamina i minerala u velikim količinama (tablete, sirupi, injekcije, šumeće tablete…). Zato je najbolje zdravo se hraniti različitim namirnicama, a poznato je da su najbolji izvori kalcijuma: mleko, riba, integralne žitarice, voće, koštunjavo voće, pečurke, povrće… Kada je bolest u pitanju ili drugi poremećaji, onda ipak treba posegnuti za dodacima, ali uz konsultaciju sa lekarom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kalcijumosteoporozavitamin dvitaminidodatci hranimineralisrčana oboljenja
Komentari (0)
Dodaj komentar