Izložbeni GTI Golf

Sredinom maja u Austriji (u Worthersee-u) održano je redovno četvorodnevno godišnje okupljanje poklonika poznatog nemačkog proizvođača automobila – VolksWagena. Ovu priliku VolksWagen je iskoristio da predstavi novi model Golfa – GTI W12 650. Automobil je privukao opštu pažnju svojim neobično atraktivnim dizajnom i neverovatnom snagom.
Ljubitelji VolksWagen-ovih automobila ostali su razočarani činjenicom da je to ipak samo izložbeni model i da se u tom izdanju sigurno neće pojaviti na težištu. Svakako, uslediće neka tržišna varijanta po uzoru na ovaj model, ali u mnogo skromnijoj formi. Ipak, vratimo se ovom izložbenom modelu, koji zaista ima čime da se pohvali. Napravljen je u sjajnoj srebrnoj metalnosivoj boji, s prepoznatljivom prednjom maskom uokvirenom crvenom bojom.
Golf GTI W12 650 je potpuno nov koncept automobila, ali ipak ima mnoge elemente prethodnih GTI modela. Niži je za 7 cm i širi za 16 cm od svog prethodnika, a točkovi su mu 19-inčni (sa širinom guma od 235 mm s prednje strane i 295 mm sa zadnje). Motor mu je centralno postavljen (uzdužno), a čelično-karbonska karoserija je sa specifičnim dizajnom. U odnosu na prethodne modele, ima i nove branike i proširene blatobrane.
Značajna izmena u odnosu na prethodnike je mnogo bolje hlađenje motora, ostvareno dodavanjem mnogobrojnih ventilacionih otvora. Pogonska snaga ovog automobila ja 12-cilindrični motor W12 sa zapreminom od 6 litara, 650 konjskih snaga i brzinom od 4.500 obrtaja u minuti. On obezbeđuje dostizanje maksimalne brzine od 325 km/h, a do prvih 100 km/h stiže se za 3,7 sekundi.
Prema ovim karakteristikama, dobije se utisak da je Golf GTI W12 650 upravo doleteo s neke trkačke staze pravo u izložbeni prostor u Worthersee-u. Isti osećaj daje i njegov unutrašnji izgled, kao i upravljanje šestostepenim automatskim menjačem. Na kraju se može reći: pravo remek-delo dizajnera iz VolksWagen-a, koji su napravili model pred kojim zastaje dah i najzahtevnijih automobilskih fanatika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobiligolfgolf gti w12 650volkswagen
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Velibor Buha

    Mogli ste par slika da nakačite na sajt, ali članak je dobar i stvarno budi maštu… Možda bih kad bi mi poslali par slika sa tog događaja od te verzije GTI-ja bio presrećan i mnogo zahvalan! Inače ja nameravam da kupim auto uskoro, pa gledam razne ponude, ali i ta slabija verzija golfa GTI je dobra; ako ne možeš da imaš takvu „zverin“ o kakvoj ste pričali, bar se potrudi da imas nesto slicno… Zar nije tako? Pozdrav. Nadam se da ću uskoro videti slike tog „monstruma“. Unapred zahvalan!