Nemojte ga ignorisati: Ovo je znak raka prostate koji mnogi ne prepoznaju

Doktor upozorava muškarce da odu na pregled ako počnu da osećaju bolove u donjem delu leđa, to može biti znak raka prostate. Osećanje bilo kakvog bola ili nelagodnosti u predelu prepona može biti zabrinjavajuće. Određeni bol može biti znak raka prostate, kao i niz drugih simptoma. dr. Kishan Vithlani, lekar opšte prakse i medicinski direktor u Qured-u, kaže da sedam od 10 muškaraca ne zna na koje znakove treba obratiti pažnju, prenosi Mirror.

Svaki osmi muškarac oboli od raka prostate, a rak testisa je najčešći među mladićima. Zbog toga je važno otkriti bolest što je ranije moguće. 95 odsto slučajeva raka testisa je izlečivo ako se otkrije rano, ali rak prostate je mnogo teže uočiti, dodao je dr. Vithalani.

Najvažniji simptomi

Potreba za mokrenjem češće nego obično, često tokom noći, kao i poteškoće ili oklevanje prilikom odlaska u toalet mogu biti znak raka prostate. Ostali znaci uključuju slab protok ili osećaj da se vaša bešika nije potpuno ispraznila. Ako primetite krv u urinu ili spermi, ili ako osećate bol u donjem delu leđa, vreme je da posetite lekara. Jedan od manje poznatih znakova raka prostate uključuje bol u kostima ili donjem delu leđa. Gubitak apetita ili nenamerni gubitak težine takođe može biti razlog za zabrinutost.

Dr. Vithanlani je objasnio: „Rak prostate obično ne pokazuje simptome dok rak ne poraste, ali ipak vredi znati na šta treba paziti. Za razliku od raka testisa, rak prostate ne izaziva nikakve vidljive simptome sve dok rak ne naraste dovoljno da izvrši pritisak na okolne strukture kao što su urinarni trakt ili mišići i kosti u karlici.

Doktor je dodao da muškarce svake dve godine treba da pregleda lekar opšte prakse. Dodao je: „Preporučena starost je 50 i više godina, ali istraživanja pokazuju da se rak prostate može javiti kod muškaraca svih uzrasta. Dakle, ako imate faktore rizika kao što je porodična istorija raka, preporučio bih vam da rutinski tražite pregled prostate tokom opšteg pregleda kod svog lekara opšte prakse.

Samopregled je važan

Dok je rak prostate najčešći rak kod muškaraca uopšte, rak testisa je najčešći kod mlađih muškaraca u 20-im i ranim 30-im godinama. dr. Vithanlani upozorava da treba da se obratite lekaru ako osetite kvržicu u testisu, ako su vam testisi otečeni ili bolni, postoji promena u obliku testisa, jedan testis je postao mnogo veći od drugog, ili bilo kakav bol ili nelagodnost u vašim testisima koji ne prolazi.

Objašnjavajući kako da proverite ove znakove, stručnjak je dodao: „Važno je redovno, bar jednom mesečno, samopregled raditi na neobične kvržice, koje mogu da upozore muškarce na rak testisa. Da biste to uradili, prvo stanite ispred ogledala tako da imate jasan pogled na testise i primetite da li su natečeni ili su promenili veličinu.

„Pregledajte svaki testis sa obe ruke. Stavite kažiprst i srednji prst ispod testisa sa palčevima na vrhu. Nežno okrenite testis između palca i prstiju. Ne bi trebalo da osećate bol ili kvržice, ali može biti normalno da imate blagu nelagodnost. Ne paničite ako vam se jedan testis čini malo veći od drugog, jer je to sasvim normalno’, dodaje on.

„Takođe nema potrebe da brinete ako osetite meku, cevastu strukturu iza testisa (koja se zove epididimis). Može biti uobičajeno da se ovde pojave kvržice, koje su obično ciste i praktično nikada nisu kancerogene, ali ipak neka to proveri vaš lekar“, savetuje on.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rakrak prostatesimptom
Komentari (0)
Dodaj komentar