Oprez: na ove plaže more izbacuje pakete DROGE!

Na Solomonskim ostrvima 2018. pronađeno je 500 kilograma kokaina
Poslednjih nekoliko meseci na obalama Filipina mogu se naći paketi kokaina čija se tržišna vrednost meri milionima dolara.

Poslednji put se u nedelju na jednoj filipinskoj plaži pojavilo sedam paketa. Veruje se da je u njima kokain.

U maju je ribar pronašao 39 paketa kokaina. Ulična vrednost bila bi više od četiri miliona dolara.

Policija veruje da su paketi ispali sa brodova koji su krijumčarili kokain u Australiju – državu u kojoj je potražnja za ovom drogom velika.

Ipak, niko sa sigurnošću ne može reći zašto su se ovi čvrsto oblepljeni paketi pojavili na obali.

Koliko kokaina je pronađeno?

U nedelju je jedna porodica tokom piknika na plaži u opštini Mauban u provinciji Kvezon, ugledala pakete koji su plutali u vodi.

Pokupili su ih i kada su shvatili da bi u paketima mogla biti droga, trgovac ribom Ruel Perez odmah je pozvao policiju.

Policijski zvaničnici potvrdili su za medije u Manili da pakovanja sadrže belu supstancu, da su oblepljeni selotejpom i da na sebi imaju logo energetskog pića.

Sadržaj se i dalje ispituje, ali ako se potvrdi da je reč o kokainu, njihova ulična vrednost iznosila bi oko 682.000 dolara.

Kokain nije česta droga na Filipinima, jer imaju stroge zakone za zluopotrebu narkotika

To je malo u poređenju sa nekoliko slučaja u februaru, kada je za sedam dana u četiri provincije – ostrva Dinagat, Surigao del Norte, Kamarines Norte i Kvezon – pronađen kokain čija je vrednost procenjena na nekoliko miliona dolara.

Taj potez naveo je lokalnu policiju da u regionu Surigao del Norte da stanovnicima ponudi vreću pirinča u zamenu za svako predato pakovanje kokaina.

Prema podacima filipinskog zavoda za statistiku, jedan kilogram pirinča tamo košta oko 0,68 dolara.

Zašto se ovo dešava?

„Postoji nekoliko razloga za to“, rekao je Sanjo Tre, saradnik na Projektu za politiku o drogama pri američkom Institutu za političke studije.

„Ponekad brodovi u brzini odbace višak tereta, osebno ako ih neko juri i žele da unište dokaze, a struje su ga mogle dovesti na Filipine.“

Paketi su, kaže. takođe mogli biti deo pošiljke koje su krijumčari izgubili u putu.

„Ponekad ribari sidrima ili udicama podignu te pakete sa morskog dna, dok paketi nekad i sami isplove“.

Ali filipinska Agencija za borbu protiv droge sumnja da je „plutajući kokain“ jedna vrsta diverzije narko-kartela.

„Iako su sve vladine snage usmerene na operacije u vezi sa kokainom, verujemo da bi karteli ovo mogli da iskoriste kao priliku da krijumčare šabu,“ izjavio je generalni direktor ove agencije Aron N. Akuino u saopštenju iz februara.

Šabu je filipinska reč za kristal met – jednu od najčešćih droga na Filipinima.

To je bilo središte „brutalnog rata protiv droge“ predsednika Rodriga Dutertea na Filipinima, u okviru kojeg su hiljade narkomana i dilera ubijeno – što u policijskim akcijama, što u sukobu sa obični građanima.

Akuino je rekao da kokain nije „izbor Filipinaca i da su zato [krijumčari] možda nameravali da žrtvuju kokain da bi krijumčarili šabu“.

Međutim, šef filipinske nacionalne policije, Oskar Albaialde, rekao je da je malo verovatno da će narko-karteli koristiti takvu skupu taktiku.

Veća je šansa da su paketi bačeni, poručio je Abaialde novinskoj agenciji.

U septembru prošle godine, policija je na Solomonskim ostrvima otkrila 500 kilograma kokaina sa uličnom vrednošću do 300 miliona dolara.

Moguće je da su najnoviji paketi bili deo tovara koji je bio namenjen Australiji, ali su bačeni u more, dok su dileri pokušavali da izbegnu policijske racije.

Pretpostavlja se da su bili namenjeni australijskom tržištu, na kom je kokain tražen, kaže Abaialde.

(BBC News na srpskom)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

plazedrogakokain
Komentari (0)
Dodaj komentar