Ne treba vam baš ništa: Turisti tek u tri zemlje mogu da uđu bez ograničenja

Potpuno zatvorene granice za međunarodni turizam od 1. juna u svetu ima 29 posto destinacija, većinom male ostrvske države u regiji Azije i Tihog okeana, dok su za turiste bez ikakvih ograničenja otvorene samo tri destinacije- Albanija, Dominikanska Republika i Kostarika, pokazuju najnoviji podaci Svetske turističke organizacije-UNWTO.

Novo izdanje UNWTO-ovog ‘pandemijskog’ izveštaja o ograničenjima putovanja objavljeno je početkom jula i pokazuje da je od 1. juna 2021. među 29 posto potpuno zatvorenih destinacija za međunarodni turizam većina zatvorena još od maja 2020. ili duže.

Jedno od tri ili oko 34 posto svih odredišta u svetu je pak delimično zatvoreno, a 36 posto njih traži negativan rezultat testa na kovid po dolasku, u nekim slučajevima i u kombinaciji sa zahtevom za karantinom. Ipak, zbog pojave novih sojeva virusa, 42 posto destinacijau svetu uvelo je i posebna ograničenja za posetioce iz zemalja sa zabrinjavajućim varijantama, od obustave letova i zatvaranja granica do obveznog karantina.

Uz to, iz UNWTO-a ističu da u odredištima postoji i jaka veza između brzine vakcinacije i ublažavanja ograničenja, pa su tako zemlje koja imaju viši procenat vakcinisanih i gde mogu sarađivati ​​na usklađenim pravilima i protokolima, poput onih u šengenskom području EU-a, u boljem položaju za polagani povratak turizma.

U tom oporavku ključnu ulogu imaju vlade kroz saradnju sa sektorima, upotrebu podataka i digitalna rešenja za bezbedno putovanje i boravak, što bi uz globalno uvođenje vakcinacije, a prema očekivanjima i prognozama UNWTO-a, trebalo dovesti do porasta međunarodne mobilnosti, ali i ukidanja ograničenja tokom narednih nedelja i meseci.

Evropa s najmanje zatvorenih destinacija

Među svetskim regijama, po podacima iz izveštaja UNWTO-a, Evropa je od 1. juna bila regija s najmanje zatvorenih odredišta, njih 13 posto, za razliku od regije Azije i Tihog okeana, gde je za međunarodni turizam zatvoreno najviše ili 70 posto svih destinacija.

Po podacima UNWTO-a, u severnoj i južnoj Americi je za međunarodne turiste zatvoreno 20 posto destinacija, u Africi 19 posto, a na Bliskom Istoku 31 posto.

To, po oceni UNWTO-a, dodatno pokazuje da i dalje postoje različiti koraci i regionalne razlike u pogledu ograničenja putovanja, što će i dalje ‘prigušivati’ pokretanje globalnog turizma, dok i vlada savetuju svojim građanima oprez u putovanjima, što i sada čine na nekima od najvažnijih tržišta-izvora za globalni turizam.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

destinacijeodmorograničenjeturizamzemlje
Komentari (0)
Dodaj komentar