Kineski naučnici razvijaju samohodne robote za čišćenje mikroplastike

Grupa kineskih naučnika razvila je neku vrstu mikrorobota koji pokreće jonska razmena za uklanjanje mikroplastike i nanoplastike (MNP) iz vode, saopštio je Univerzitet Đinan,kao jedan od učesnika u projektu.

Robot je prečnika od 20 do 100 mikrona, što je tanje od vlasi ljudske kose. Na inovativan način se snabdeva energijom, koristeći razmenu sa jonima nečistoće u vodi, i može da radi bez dodatnog unosa energije, prenosi Sinhua.

Istraživanje, koje je nedavno objavljeno u časopisu Science Advances, navodi da zagađenje MNP-om u nemorskim vodama predstavlja veliku pretnju globalnom ekosistemu. Međutim, postojeće strategije, kao što su hemijska flokulacija i fizičko filtriranje, često ne uspevaju da u potpunosti uklone ultra-sitne čestice plastike.

U potrazi za boljim rešenjem, naučnici sa Univerziteta Đinan sa sedištem u Guangdžouu i Univerziteta u Hong Kongu dizajnirali su mikrorobote za uklanjanje MNP iz vode, koristeći kao ći inspiraciju robote koji čiste pod.

„Roboti za čišćenje poda mogu da rade autonomno na planiranoj ruti i da pometu smeće u svojoj blizini, pa smo mislili da bi mogla postojati slična vrsta robota za čišćenje smeća u vodi“, rekao je za Sinhuu Vang Jidžuang, jedan od vodećih istraživača sa Univerziteta Đinan.

Samohodni roboti koje je razvila grupa naučnika sastoje se od smolnih sfera sa magnetnim nanočesticama i mogu da komuniciraju sa okolnim česticama tokom kretanja, postižući dinamičko uklanjanje MNP-a na svom putu. Svaki robot ima opseg adsorpcije do 200 mikrona u prečniku, rekao je Vang.

U međuvremenu, adsorpcija (prikupljanje) plastike iz vode indukuje fluidni tok oko robota, čime ih pokreće da se kreću autonomno bez drugog unosa energije.

Zahvaljujući magnetnim komponentama unutra, roboti se takođe mogu jednostavno prikupiti magnetom pošto završe svoje misije i mogu se precizno kontrolisati preko magnetnog polja koje se može programirati, rekao je Vang.

Istraživanje je potvrdilo da su roboti pokazali efikasnost uklanjanja nečistoća od više od 90 procenata tokom 100 uzastopnih misija uklanjanja MNP-a različitih sastava, veličina i oblika iz vode.

Procenjuje se da je za svaki litar otpadnih voda potrebno samo oko pet miliona mikrorobota ove vrste da bi očistili MNP prisutne u vodi, rekao je Vang, dodajući da je taj broj mikrorobota vrlo lako postići u praksi.

Grupa je postavila dalje istraživačke ciljeve, kao što je pronalaženje načina da novorazvijeni roboti istovremeno prikupljaju MNP i razgrađuju ih na licu mesta.

Nadamo se da će razvoj samohodnih robota, sa prednostima pristupačne cene i minimalnog sekundarnog zagađenja, te robote učiniti pogodnim za industrijsku primenu, pružajući privlačnu strategiju za uklanjanje ultramalih plastičnih čestica u velikim razmerama, rekao je Vang.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar