Microsoft promovisao .net standard

Korporacija Microsoft je nedavno upoznala javnost sa svojim novim projektom .net. Zapravo, .net predstavlja čitav niz softverskih rešenja sazdanih na osnovama otvorenih Internet protokola i standarda, a pre svega XML-a (Extensible Markup Language), programskog jezika za web, izvedenih na strani korisnika i servera, koja omogućavaju svim vrstama klijentskih uređaja (a tu, pored kompjutera, spadaju i razne "pametne sprave", poput mobilnih telefona, pejdžera i drugih uređaja za komunikaciju) transparentan pristup Internetu i korporacijskim serverima. Microsoft u svojim saopštenjima tvrdi da ova tehnologija ukršta računarstvo sa komunikacijama na potpuno nov način. Osnovna zamisao je da se krajnjim korisnicima omogući da dobiju Internet kakav žele i to "na bilo kom mestu, u bilo koje vreme, i na bilo kom uređaju", a sam Web (Microsoft trenutno kreira nove razvojne alate, namenjene .net tehnologiji) pruža upravo fleskibilnost koja omogućava stvaranje aplikacija nezavisnih od uređaja. Cilj je da se poveća produktivnost korišćenja Interneta kroz dalje pojednostavljivanje pristupa i još veće mogućnosti njegovog prilagođavanja sopstvenim potrebama. Što se samog softvera tiče, Microsoft namerava da novu tehnologiju ugradi u sve svoje "teškaše", počevši od operativnog sistema Windows, preko DNA servera, Office-a, razvojnog sistema Visual Studio, sve do Microsoft Network-a i Iterneta uopšte. Novo korisničko sučelje bi trebalo da granice između aplikacija učini za korisnika potpuno transparentnim, tako da bi tokom rada na jednom tipu dokumenta trebalo da budu dostupne funkcije svih drugih aplikacija, i to bez ograničenja kakva nameće OLE, sadašnji podsistem za razmenu podataka između aplikacija.

Prva verzija .net klijenta za Windows bi trebalo da bude gotova sledeće godine, dok će celokupni paket usluga biti završen najranije tokom 2002.

Zanimljivo je da je ova inicijativa, za koju Bil Gejts (Bill Gates), osnivač Microsoft-a, tvrdi da će izvršiti revoluciju ravnu prelasku sa DOS-a na Windows, pokrenuta upravo u jednom od najtežih trenutaka u istoriji kompanije: Microsoft trenutno pokušava da se konsoliduje posle junskog prepolovljavanja tržišne vrednosti (a usled antimonopolske presude izrečene kompaniji), a ovaj pokušaj bi trebalo da ga sa tržišta softvera lagano preusmeri na tržište usluga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar