U trendu

Na put oko sveta solarnim avionom

Sto šest godina posle prvog leta braće Rajt, poleteo je i avion koji pokreće jedino solarna energija. Ovaj događaj je s oduševljenjem pratilo više od hiljadu posmatrača, jer je let iz Payerne-a bio ranije najavljen, a vreme (oko 10.30) kad je avion poleteo – idealno lepo. U probnom letu koji je trajao 87 minuta pilot Markus Šredel (Markus Schredel) popeo se na visinu od 1.200 metara da onde prvi put isproba osnovne letačke manevre ovim avionom.
Nekoliko puta je nadletao poletno-sletnu stazu kraj obale jezera Nešatel, kružio i isprobavao manevre. Svi ti manevri bili su pilotov pokušaj da se srodi s mogućnostima ovog aviona, koji bi za dve godine mogao da poleti na putovanje zbog kojeg je sedam godina i građen – let oko sveta bez sletanja. "Ovo je bio jedan od najrizičnijih trenutaka u celom projektu. Nikada dosad nije uspeo da poleti toliko velik, a istovremeno toliko lak avion", rekao je Andre Beršberg (André Berchberg), direktor projekta i jedan od njegovih tvoraca. "Sada s mnogo više spokoja možemo da nastavimo ostale pripreme za glavni cilj – let oko sveta".
Možda je najviše oduševljenja pokazao sam pilot Markus Šerdel. "Doživljaj je bio veoma dobar, ali se HB-SIA ponašao baš onako kao i u simulatoru njegovog leta. Najzadovoljniji sam time što upravljanje avionom odgovara svim našim očekivanjima", opisao je svoj doživljaj Šerdel. "Pred nama je još uvek dug put, a ovo je prvi korak. Prva sledeća velika praktična prepreka biće testovi letenja noću. Zatim ćemo probne letove izvoditi na sve većim udaljenostima", rekao je Bertran Pikar (Bertrand Piccard), švajcarski psihijatar, koji je poznat kao rekorder u letovima balonom. On je predsednik i osnivač kompanije Solar Impulse, koja se priprema za rekordni let.
Avion pravi i održava 70 ljudi, a delovi se nabavljaju od 80 različitih partnerskih kompanija. Trup i krila izrađeni su od ugljeničnih vlakana, a s četiri elektromotora od 10 KS i 12.000 fotonaponskih pločica na krilima avion je težak samo 1.600 kilograma, od čega su najteže litijum-polimerske baterije – 400 kg. Iako mu je raspon krila 63,4 metra, ovaj solarni avion skoro da ima mere putničkog aviona Airbus A340. Bertran Pikar je svetski rekorder, jer je balonom Breitling orbiter u skoro 20-dnevnom neprekidnom letu u martu 1999. godine obleteo svet bez spuštanja gondole. Njegov otac Žak bio je slavni okeanograf i inženjer koji se u januaru 1960. godine batiskafom Trieste spustio u dubinu Challenger 10.911 kilometara, u najdubljem delu Marijanske brazde u Tihom okeanu. Njegov rekord još niko nije ponovio. A neobičnim rekordima može da se pohvali i Pikarov deda, Avgust Pikar, koji je bio lekar, inovator i istraživač, a 1931. postigao je svetski rekord u visini leta balonom, stigavši do 15,785 kilometara. Taj rekord je stalno poboljšavao pune dve godine, stigavši konačno do visine od 23 kilometra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar