Multimedijalni Gamzigrad

U beogradskom Narodnom muzeju nedavno je održana promocija demo verzije CD ROM-a „Gamizigrad – Felix Romuliana“. Multimedijalni CD, u potpunosti posvećen Gamzigradu, palati rimskog vladara Galerija, jednom od najraskošnijih arheoloških lokaliteta u Srbiji, delo je Multimedije, najveće srpske firme u oblasti elektronskog izdavaštva. Svrha promocije bila je da se zainteresuju eventualni sponzori koji bi pomogli da se ceo projekat, inače ambiciozno zamišljen, dovede do kraja. Kako kažu dizajneri i programeri Multimedije, a prenosi beogradski dnevnik „Danas“ u svom dodatku „com_medi@“, na ovom disku bi trebalo da se nađe ceo gamzigradski kompleks carskih zdanja u svoj svojoj autentičnoj velelepnosti, a takođe bi trebalo da bude prikazano i menjanje ovih zdanja kroz vreme, na osnovu dostupnih istorijskih činjenica.

Prema rečima ljudi iz Multimedije, arhitektura bi trebalo da bude ključni deo projekta, uz mogućnost sagledavanja celog kompleksa iz ptičije perspektive i kretanja kroz njega (naravno, sa sve ulaženjem u zgrade), što bi bilo obogaćeno i hipertekstualnim linkovima za svaki bitan detalj.

Ostatak projekta obuhvata opšte činjenice o lokalitetu i istraživanjima rađenim na njemu, potom umetnost (slikarstvo, mozaik, skulpturu i zanatstvo) i virtuelni muzej.

Osobita pažnja poklonjena je tome da celokupna virtuelna nadgradnja bude zasnovana na postojećim arheološkim nalazima i naučno utvrđenim činjenicama, što celom projektu obezbeđuje autentičnost. Obavljeni deo posla realizovan je na osnovu knjiga i crteža koji se bave ovom temom, te kataloga sa izložbe o Gamzigradu u SANU (autora Dragoslava Srejovića i Anke Lalović) i građe Narodnog muzeja u Zaječaru. Međutim, pokazalo se da ova dokumentacija nije dovoljna kako bi se posao zaokružio. Zbog toga Multimedija namerava da u dalji rad uključi razne stručnjake, pre svega arheologe, ali i druge, koji bi pomagali u izradi detalja i rešavanju mnogih sitnijih nedoumica.

S obzirom na veličinu i značaj ovog projekta, Multimedija računa i na finansijsku podršku države.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar