Napster još mrda

Napster je još uvek živ, pre svega zahvaljujući odluci Saveznog apelacionog suda SAD. Ovim se izašlo u susret molbi Napster-a za odlaganje naloga Okružnog suda, kojim mu je zapoveđeno da iz svoje ponude odstrani sve sadržaje zaštićene autorskim pravima.

Za one koji ne znaju, Napster je, zapravo, mreža vlasnika MP3 fajlova koji ovim putem mogu najbrže da razmenjuju muzičke dokumente. Problem je nastao u trenutku kada se ispostavilo da veliku većinu materijala koji cirkuliše posredstvom Napster-a čine, zapravo, pesme poznatih izvođača i izdavača, zaštićene autorskim pravima. Američko udruženje muzičkih izdavača (Recording Industry Association of AmericaRIAA) odlučilo je, potom, da tuži Napster, a na isti potez rešili su se i mnogi izdavači. Sa druge strane, predstavnici Napster-a su se branili argumentom da se ne radi o pirateriji, s obzirom da se pesme ne nalaze na njihovom serveru, već oni samo omogućavaju što efikasniju komunikaciju među vlasnicima MP3 fajlova. Ipak, Napster nudi i alat za pretraživanje pesama, sa spiskom svih korisnika koji određenu pesmu poseduju, što se može tumačiti i kao učestvovanje u samom procesu razmene pesama. Drugi argument koji je Napster potencirao bili su rezultati istraživanja po kojima većinu korisnika ovaj sistem za razmenu MP3 fajlova nije navodio na pirateriju, već naprotiv, na kupovinu originalnih diskova (kako bi došli do svih pesama na albumu), što može uputiti na zaključak da Napster, zapravo, ima promotivnu i podsticajnu ulogu na američkom muzičkom tržištu.

Ono što stoji u pozadini celog slučaja, i zbog čega on upravo trenutno i uživa veliku medijsku propraćenost, jeste pretpostavka da bi zabrana rada Napster-u, zapravo, mogla predstavljati opasan presedan na Internetu, koji bi vodio uvođenju cenzure na Mreži na mala vrata. Apelacioni sud je odložio primenu odluke o ograničenjima za Napster dok ne bude prikupljeno još činjenica koje bi mogle da dovedu do raspleta celog slučaja. Očekuje se da bi sud svoje mišljenje mogao da izrazi najranije u decembru. Naravno, ovakav preokret uzrokovao je da radost u redovima RIAA zbog prvobitne pobede potraje vrlo kratko. Ipak, u ovom udruženju su puni optimizma i uvereni u to da će, po predočavanju svih relevantnih činjenica, sud svakako stati na njihovu stranu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar