Rover američke svemirske agencije uspešno sleteo na Mars

 Rover zvani Persevirans (Perseverance) američke svemirske agencije NASA uspešno je večeras sleteo na površinu Marsa, javili su naučnici. 

Uspešno sletanje potvrdjeno je radio porukama poslatim sa Marsa nazad na Zemlju iz kratera nazvanog Jezero, koji će se ispitivati narednih više godina.

Sletanje je moglo da bude potvrdjeno posle 11 minuta koliko je trebalo poruci da stigne. 

Persevirans (Perseverance – izdržljivost)  je sleteo posle sedam meseci putovanja, više decenija rada i više milijardi utrošenih dolara. Njegovo sletanje označava početk višegodišnje misije koja će biti da odgovori da li je život nekad postojao van Zemlje. 

To vozilo je najveće i najkompleksnija ikad poslato na Mars. Izgradila ga je Džet Propalšon laboratorija u Kaliforniji, teško je jednu tonu i opremljeno je robotskom rukom dugom preko dva metra i sa 19 kamera.

NASA je odmah prenela slike koje je rover snimio na licu mesta. 

„Dobar dan svete. Moj prvi pogled na kuću koja će biti moja zauvek“, napisano je na zvaničnom tviter nalogu rovera uz crno belu sliku na kojoj se vidi senka vozila na tlu. 

Krater Jezero gde naučnici misle da je pre 3,5 milijardi godina bilo jezero, je bilo najopasnije mesto sletanja koje je NASA ikad pokušala.

Posle ulaza u brzinom od 20.000 kilometara na čas, frikcija vazduha je podigla temperaturu rovera do 1.300 stepeni Celzijusa. On je bio zaštićen termičkom zaštitom, koja je odbačena kada se otvorio ogroman supersonični padobran. Zatim je osam raketa uspelo da uspori rovera pre nego što je izbacio svojih šest točkova dok nije dotakao tlo.

Timovi NASA će narednih dana proveravati da li je rover i njegova velika savremena oprema nisu oštećeni i da funkcionišu ispravno. 

Persevirans je tek peti rover koji je došao na tlo Marsa. Od prvog 1997. godine svi su američki, a jedan od njih Kjuriositi (Curiosity) je i dalje aktivan na Crvenoj planeti.

Persevirans treba da počne da uzima prve uzorke stena ovog leta. Zapečaćene tube treba zatim jedna druga buduća misija da dodje da vrati na Zemlju oko 2030-ih godina, da bi se uzorci analizirali.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (2)
Dodaj komentar
  • bambi

    Ove sektase treba staviti jednom za svagda u raketu i lansirati ih u orbitu zauvek. Tako su dva milenijuma nas zatucavali religijom da se Sunce vrti oko Zemlje pa su im naucnici jednom za svagda zapusili usta. Religija je najveci promasaj ljudske civilizacije. Jedina dobra stvar od religije je sto preko nje moze covek da prepozna dogmase ispranog mozga.

  • D

    Kao i pre na Mesec,hahaha.