Web code – nova pomoć za web trgovinu

Trgovina je, svakako, jedna od najunosnijih delatnosti na svetskoj kompjuterskoj mreži. Premda nas, zbog poznate ekonomsko-političke situacije, procesi globalizacije na ovom polju uglavnom zaobilaze, zanimljivo je pogledati dokle se sa tim stiglo u "ostatku sveta".

Nekoliko kompanija je tokom ove godine ponudilo tržištu sopstvene standarde za pojednostavljivanje kupovine preko Iterneta. Ove tehnologije su mahom zasnovane na sistemu bar code-ova, jedinstvenih digitalnih oznaka koje danas nosi gotovo svaki proizvod. Naime, u razvijenim zemljama, uobičajeno je da oglasi za razne proizvode sadrže i web adresu proizvođača, ili čak i pojedinačnog proizvoda, na kojoj je, potom, moguće, pomoću kreditne kartice, obaviti online kupovinu. Suština nove ideje je da se u novinske oglase proizvoda stave web code-ovi (modernizovana verzija bar code-ova), koji se potom posebnim skenerom unose u računar i korisnika vode pravo na stranu traženog proizvoda (do sada su proizvođači bili ograničeni na navođenje svoje matične strane u oglasima, dok će sada, pomoću novog sistema, biti omogućeno da web code sadrži i duže adrese, koje vode pravo do stranice proizvoda). Novi standard naziva se Keyboard Automation Technology (KAT), a o ambicijama i nadama proizvođača najbolje govori činjenica da će kompanija "DigitalConvergence", jedan od protagonista novog standarda, tokom ove godine korisnicima širom sveta besplatno podeliti 12 miliona web code čitača, a iduće čak 50 miliona. Naravno, ovo ulaganje će se itekako isplatiti, pošto "DigitalConvergence" namerava da od zainteresovanih kompanija dobro naplati korišćenje web code-ova. Američka novinska kuća "Post & Courier" već je počela da uz reklame objavljene u svom časopisu štampa i web code-ove proizvoda, a tim stopama krenuće uskoro i mnogi drugi.

Kompanija "GoCode" nudi korisnicima mogućnost da kreiraju i sopstveni kod sa brojem svoje kreditne kartice, što će ih osloboditi popunjavanja dosadnih obrazaca.

Kompanije "Symbol Technologies" i "Motorola", svakako najkrupniji igrači u ovoj priči, osnovale su novu zajedničku firmu u čiji će razvoj uložiti oko 500 miliona dolara (softver, hardver, konverzija postojećih bar code-ova u web code-ove, registrovanje novih domena za e-trgovinu,…), dok je "Digimarc", jedan od njihovih glavnih konkurenata, razvio tehnologiju "vodenog žiga", koji može pročitati stona kamera i proslediti web čitaču, koji će potom odvesti korisnika na odgovarajuću adresu.

Istraživanja rađena u SAD pokazuju da će nova tehnologija vreme kupovine, primera radi, pet proizvoda, skratiti sa sedam minuta na samo 30 sekundi.

Naravno, problema sa implementacijom nove tehnologije će, bar u početku, biti u izobilju. Standarda ima mnogo, a ni jedan se još uvek ne izdvaja svojim kvalitetom od ostalih. Osim toga, još uvek je veoma malo korisnika sa web code čitačima, tako da je kampanja trenutno prevashodno usmerena na pridobijanje novih korisnika što jeftinijim ručnim i stonim web code skenerima i što većom jednostavnošću korišćenja pratećeg softvera.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Podeli
Komentari (0)
Dodaj komentar