Na godišnjicu Vaterloa: Napoleonov život u Lego kockama

Život čuvenog francuskog vojskovođe Napoleona Bonaparte ispričan pomoću 1,2 miliona Lego kockica na godišnjicu Voterloa, podvig je kojim bi se i sam Napoleon sigurno podičio.

Ogromna Lego slagalica izložena je u belgijskom gradu Voterlo povodom 200-godišnjice čuvene bitke koju je francuski car i vojskovođa izgubio od združenih britanskih i pruskih snaga.

Nazvana „Istorija ispričana kockicama“, slika je sastavljena od scena iz Napoleonovog života sve do poraza u Voterlou 18. juna 1815.

„Želeli smo da priredimo nešto što bi se dopalo svim generacijama. Ovde će čak i najmlađi posetilac moći da se upozna sa delovima istorije i shvati njene korene i da se pritom dobro zabavi“, rekao je za AFP kustos izložbe Erik Žus.

Istoričari su proverili svaki deo ogromne istorijske panorame kako bi se uverili u njenu autentičnost.

Glavna atrakcija ove zanimljive postavke je replika Palate Invalida u Parizu, ispod čije kupole se nalazi Napoleonov sarkofag. Za njenu izradu, koja je zahtevala 1.000 sati rada, upotrebljeno je 274.000 Lego kockica.

Visoka je 2,5 metra i teži oko 500 kilograma.

Tu su i neke od ključnih scena iz Napoleonovog života kao što su njegovo venčanje, Trijumfalna kapija u Parizu i Lavlje brdo, travnato uzvišenje sa statuom lava koja je postavljena na mestu na kom se vodila bitka kod Vaterloa.

Posetioci izložbe imaju, takođe, priliku da vide i sliku „Napoleon prelazi Alpe“, Lego repliku poznatog dela francuskog slikara Žaka Luja Davida iz 1801. godine, kao i Lego verziju prepoznatljivog crnog trorogog šešira koji je Napoleon nosio.

„Želeli smo izložbu posvećenu deci koja bi bila zabavna i odraslima. Savršeno se uklapa s ostalim manifestacijama povodom 200-godišnjice bitke“, kazao je zamenik gradonačelnika Vaterloa Iv Vander Krujsen.

Organizatori su predvideli i niz drugih događaja, kao što su komemorativna ceremonija i oživljavanje dvodnevne bitke, čije je održavanje zakazano u danima koji prethode glavnoj proslavi, 18. juna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

lego kockenapoleon
Komentari (0)
Dodaj komentar