Nije sve jedno šta prvo jedete iz tanjira: Uvek krenite ovim redosledom, a evo i zašto

Kada je reč o zdravoj ishrani, stručnjaci ističu da nije važno samo šta jedete, nego i kada jedete. Edi Horstmen, nutricionistkinja sa dugogodišnjim iskustvom, objašnjava šta je važno kod kombinovanja namirnica.

Ideja o pravilnom kombinovanju se zasniva na tvrdnjama da se hrana vari različitom brzinom, da prolazi za različito vreme kroz organe za varenje i da zahteva određena ph okruženja. Na primer, proteini mogu bolje da se razgrade u kiseloj sredini, dok je za ugljene hidrate pogodnija alkalna sredina, smatraju brojni stručnjaci, iako nauka o tome ne daje konkretne zaključke. Svaki organizam je jedinstven, pa nutricionisti savetuju da pokušate da se držite pravila kombinovanja hrane i procenite da li vam se varenje poboljšalo i kakav uticaj to ima na metabolizam.

Kako da počnete?

Za početak, nutricionistkinja savetuje da smanjite broj obroka u kojima su proteini i ugljeni hidrati zajedno. Uključite lisnato povrće u ishranu, ono može veoma dobro da se kombinuje sa proteinima, mastima ili ugljanim hidratima. Takođe, potrudite se da nakon svakog obroka napravite pauzu od nekoliko sati, kako bi se namirnice razgradile pre nego što ponovo sednete da jedete. Njen savet je i da ne uzimate voće odmah nakon obroka, kao i da ne kombinujete vodu ili sokove sa hranom. Takođe, ukoliko namirnice bogate skrobom jedete sa voćem, to može da izazove probleme sa varenjem, lošu probavu ili osećaj težine u stomaku.

Razmislite o tome da umesto slatkog, isprobate slani doručak, na primer, jaja i povrće, a da ručak ili večeru započnete povrćem (zelje, brokoli) ili mastima (avokado, orasi). Na taj način možete da povećate unos povrća, pa samim tim i korisnih nutrijenata. Kada se zasitite zelenišem, velika je verovatnoća da ćete pojesti manje ugljanih hidrata jer niste toliko gladni kada dođete do nje.

Nutricionistkinja Lavnit Batre smatra da veoma korisno za vaš organizam može da bude unošenje prvo povrća, zatim proteina i masti, a tek na kraju skroba.

„Da li ste ikada gledali nekoga kako jede hranu sa svog tanjira određenim redosledom – prvo povrće, pa proteinski deo, a na kraju pirinač – i pomislili da ima neki bizaran ritual jela? Moguće je, ali je takođe verovatno da određuje vreme potrošnje ugljenih hidrata, što može da pomogne u kontroli i održavanju vaše težine. Dakle, hijerarhija u kojoj se konzumira hrana iz tanjira ponekad može da igra veliku ulogu u određivanju nivoa glukoze i insulina posle obroka“, napisala je nutricionistkinja u svojoj objavi na Instagramu.

Ranije je o sličnoj temi govorila i nutricionistkinja Nensi Dehra i predložila da kontrolišete telesnu težinu uz pomoć „metode činije“, koja podrazumeva da dve trećine činije zauzmu salata i proteini, a samo jednu trećinu ugljeni hidrati. Ova metoda može da pomogne na vašem putu ka zdravijoj ishrani i ka mršavljenju, ali za najuspešnije rezultate trebalo bi da redosled i kombinaciju namirnica odredite onako kako odgovara vašem organizmu individualno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolje varenjeishranazdrava ishrana
Komentari (0)
Dodaj komentar