U trendu

Nije svaka „zdrava hrana“ obavezno i zdrava ishrana

Danas je vrlo moderno da jedemo hranu spremljenu od namirnica u kojima nema glutena. Tako se tvrdi da teniser Novak Đoković svoje uspehe na sportskom terenu delom ima da zahvali bezglutenskoj hrani, a činjenica je da je ne tako davno pod njegovim imenom objavljen u kuvar sa receptima bezglutenskih jela.

Skriveni rizici

Ali tekst objavljen na portalu Sciencedaily.com upozorava da je bezglutenska hrana namenjena isključivo obolelima od celijakije, te da se iza deklaracije „Gluten-free“ mogu skrivati i neki rizici.

Osobe koje konzumiraju bezglutensku hranu potencijalno su pod rizikom povećanog unosa arsena i žive – toksičnih metala koji mogu voditi do kardiovaskularnih poremećaja, razvoja raka i neuroloških problema.

Naučnici Univerziteta Illinois u Chicagu (IC) objavili su studiju u časopisu Epidemiology u kojem su analizirali podatke Nacionalnog programa praćenja zdravlja i nutricionizma kako bi povezali bezglutensku ishranu i pojavu biomarkera za toksične metale iz krvi i urina.

Iako svega 1 odsto populacije SAD-a boluje od celijakije, bezglutenska ishrana je u stalnom porastu, pogotovo zbog naučno neosnovanih izvora da unos glutena uzrokuje upalne procese u telu.

Bezglutenska ishrana se preporučuje osobama koje boluju od celijakije, međutim, unatoč stagniranju broja obolelih od ove bolesti, u poslednje 3 godine broj osoba koje se hrane bezglutenski porastao je za 67 odsto, prenose mediji u regionu.

Bezglutenski proizvodi često sadrže pirinčno brašno kao zamenu za pšenicu. Pirinač je poznati bioakumulat određenih toksičnih metala, poput arsena i žive iz đubreta, tla ili vode, ali još uvek se malo zna o uticaju prehrane bogate pirinčom na zdravlje ljudi.

Tokom istraživanja Maria Argos, docent epidemiologije pri Univerzitetu Illinois i njen tim analizirali su urin 7471 osobe od kojih su 73 osobe izjavile da se hrane bezglutenski.

Uspoređujući njihove rezultate s osobama koje su konzumirale gluten, osobe koje su izbegavale gluten u prehrani imale su čak dvostruko više arsena u urinu dok je koncentracija žive u urinu istih ispitanika bila čak 70 odsto viša.

Moguće posledice

Rezultati su jasno pokazali da nije svaka „zdrava ishrana“ nužno zdrava. „Rezultati indiciraju kako bi bezglutenska ishrana  mogla imati opasne posledice za osobe koje je praktikuju“, navodi Argos.

Iako su daljnja istraživanja nužna kako bi se dokazali negativni utecaji arsena i žive, kontrola koncentracije tih metala u hrani bi trebala biti stroža u SAD-u.

U Evropi postoje regulacije izlaganja arsenu putem hrane i vode, ali stalnim i povećanim unosom namirnica koje imaju mnogo arsena, poput algi, kafe, piva, riže i ribe, osobe rizikuju nakupljanje tog teškog metala u organizmu i pojave opasnih poremećaja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.