U trendu

Sličnosti i razlike između astrologije i tarota

Na primeru nekoliko karata pokazaćemo tumačenje Malih arkana, tj. planeta u znacima. Uzimamo nekoliko karakterističnih primera, kako bi to bilo što slikovitije. Dvojka pehara „Ljubav“ je Venera u Raku.

U Tarotu ćemo je s obzirom na mesto koje zauzima na Drvetu života,
koje je pod Neptunovim uticajem, tumačiti kao ideal ljubavi, maštu, želju, posebno ako uzmemo u obzir da se drugi sefirot nalazi iznad Bezdana. Astrološki Veneru u Raku tumačimo kao Veneru u četvrtoj kući – finansijska i porodična sigurnost, emocije, uživanje u lepim stvarima, pesništvo, idealizam.

Trojka štapova „Tuga“ je Saturn u Vagi. Označava raskide, osećaj
nesigurnosti, bolesti bubrega. To je razumljivo jer se treći sefirot takođe nalazi iznad Bezdana, sa strane stuba Strogosti, odnosno njegove energije su skrenule sa Srednjeg stuba. Astrološki gledano Saturn u Vagi je lep Saturn, egzaltiran, pravičan, disciplinovan, organizator, advokat, pod uslovom da nije loše aspektovan.

Petica diskova „Zabrinutost“Merkur u Biku: mukotrpan rad, sporost. Petica je skrenula sa Srednjeg stuba. Astrološki: Merkur u Biku je temeljan, žudi za novcem, uporan, praktičan, odličan rukovodilac.

Sedmica diskova „Neuspeh“Saturn u Biku – strpljenje, neprilike,
žrtvovanje. Sedmice su takođe skrenule sa Srednjeg stuba u stub Milosrđa. Astrološki Saturn u Biku je strpljiv, odlučan, praktičan, vredan, ekonomičan. Označava zanimanja vezana za zemlju i rad bez emocija.

Devetka mačeva „Okrutnost“ – Mars u Blizancima. Značenje: patnja kroz koju rastemo. Sve devetke su pod Mesečevim uticajem. Mars i Mesec su različite po energijama i karakteristikama planete. Iako su devetke na Srednjem stubu, ova karta ima, zbog unapred pomenutih razloga značenje i naziv „Okrutnost“. Astrološki Blizancima vlada Merkur, pa Mars u Blizancima zbog Merkura označava plemenite veštine, avanture, spontanost, pravičnost, slobodu.

I na kraju, Desetka mačeva „Propast“ – Sunce u Blizancima. Problemi, raspad sistema, kraj jednog načina života, loše zdravlje, sud, zatvor. Desetke pripadaju elementu zemlji i označavaju koncentraciju događaja, koji su pred promenom. Samo Sunce u Blizancima nije loše. Doduše Blizanci su sazvežđe u kome ima najviše fiksnih zvezda, ali rad sa Tarotom ne bazira na njima. Pošto postoji nedoumica oko tumačenja ove karte ostavljam Vama da je shodno svom iskustvu tumačite.

Od Velikih arkana uzećemo „Zvezdu“ XVII – He, prozor, Vodolija.

Prikazuje boginju Nuit – vaseljensku majku i boginju beskonačnog prostora, koja u levoj ruci drži srebrni pehar iz koga izliva vodu besmrtnosti. Kosa je u obliku spirale (označava veliku stvaralačku snagu), ruže su simbol ljubavi i radosti. U desnoj ruci drži zlatni pehar iz koga izliva tečnost besmrtne mudrosti. Između Nuit i zemlje je beskrajna mirna površina – Bezdan između Hokmaha i Tifareta. To su naši najuzvišeniji ciljevi. Karta označava nesebičnost, astrologiju, okultizam, sve osobine koje krase astrološki znak Vodoliju.

Kabala i Drvo života su izvor ezoterične astrologije. Ako analiziramo horoskop preko Tarot karata, možemo dobiti korisne podatke o životnim zadacima osobe, preprekama i alternativama, koje se nalaze na njenom putu.

Kako ćemo to uraditi? Uzećemo horoskop osobe, izdvojiti njenu dvorsku kartu i videti da li se u Malim arkanama nalaze karte koje aktiviraju sefirote (npr. Mars u Ovnu ili Mesec u Vagi). Sada uzimamo aspekte planeta, tako što konjunkcije, sekstili i trigoni predstavljaju prohodne staze na Drvetu života, puteve kojima treba ići, dok kvadrati, opozicije i inkonjunkcije označavaju da su staze neprohodne. Direktno prohodne, odnosno direktno neprohodne staze su one koje spajaju ili blokiraju sefirote.

Recimo aspekti Sunca i Saturna čine stazu, koja vezuje treći i šesti sefirot u zavisnosti od aspekata, direktno prohodnom ili neprohodnom. Odnos Saturna i Neptuna u horoskopu aktivira direktno stazu Carica (Venera).

Ukoliko se sefiroti ne mogu spojiti direktno jer su udaljeni, aspekte posmatramo preko staza, koje idu od ovih sefirota. Recimo, konjunkciju Venere i Plutona ne možemo direktno spojiti, ali od Venere ka Suncu ide velika arkana „Smrt“ XIII, čiji je vladar Pluton – Škorpija, što znači da je ova staza indirektno prohodna.

Aspekti Venere i Marsa ne mogu biti direktni zbog udaljenosti sefirota, ali od Venere postoji arkana „Car“ IV – Ovan, tj. njegov vladar Mars, a potom arkana „Kula“ XVI – Mars, znači da su ove dve staze indirektno aktivirane. Od petog sefirota koji predstavlja planetu Mars ide arkana „Uravnoteženje“ VIII (Vaga) ka Suncu, tj. šestom sefirotu. I ova staza je indirektno aktivirana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.